Lajčák: Zrušenie víz do Turecka možno ohlási Gašparovič v Istanbule

NETKY.SK • 17 August 2013, 09:24 • 2 min
Lajčák: Zrušenie víz do Turecka možno ohlási Gašparovič v Istanbule

BRATISLAVA - Zrušenie vízovej povinnosti Slovákov pre vstup do Turecka možno ohlási prezident Ivan Gašparovič počas oficiálnej návštevy Istanbulu a Ankary, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň.

slovakia

left justify in out

"Momentálne prebieha proces na tureckej strane, pretože takéto rozhodnutie prijíma jedna strana, to nie je nejaký bilaterálny proces. Budúci týždeň bude na návšteve v Turecku prezident Gašparovič, počkajme, s čím sa vráti. V diplomacii je zvykom, že isté rozhodnutia čakajú na vhodnú príležitosť a vysoké návštevy sú vhodnou príležitosťou," povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Zrušenie víz do Turecka avizoval ešte začiatkom júna premiér Robert Fico po rokovaniach s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule. Predseda vlády Tureckej republiky vtedy Fica ubezpečil, že vízová povinnosť by sa mohla zrušiť už na začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny. K tomu však nedošlo. Minister zahraničných vecí Lajčák hovorí, že zrušenie víz je len v rukách tureckej strany. "Ale oznámili ho dvaja premiéri. Nepovedali sme to my ako naše prianie, ale oznámil to aj turecký premiér," dodal Lajčák. V minulom roku Turecko navštívilo 127-tisíc slovenských turistov. Rezort diplomacie očakáva, že ich počet bude po zrušení víz rásť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona