Lajčák: Zodpovedným za násilie na Ukrajine treba zakázať vstup do EÚ

NETKY.SK • 19 Február 2014, 14:17 • 2 min
Lajčák: Zodpovedným za násilie na Ukrajine treba zakázať vstup do EÚ

BRATISLAVA - Lajčák vyčíta vláde prezidenta Janukovyča, že nemá záujem o skutočnú diskusiu s časťou svojho národa.

slovakia

left justify in out

Štáty Európskej únie (EÚ) by mali prijať cielené opatrenia voči jednotlivcom zodpovedným za násilie na Ukrajine, tvrdí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Môžu napríklad zmraziť bankové účty osobám, pri ktorých existuje podozrenie, že peniaze nenadobudli legálne, alebo dať na čierny vízový zoznam ľudí, ktorí nesú zodpovednosť za smrť demonštrantov, dodal Lajčák. "Zakážme im vstup do krajín EÚ, neviem si predstaviť, že by sme mohli urobiť menej než toto," povedal Lajčák po dnešnom rokovaní vlády. Vo štvrtok sa budú situáciou na Ukrajine zaoberať ministri zahraničia krajín EÚ, podľa Lajčáka sa debata v Bruseli bude uberať práve týmto smerom. "Nehovoríme o sankciách, ale o potrestaní ľudí, ktorí sú zodpovední," doplnil.

 

Lajčák vyčíta vláde prezidenta Janukovyča, že nemá záujem o skutočnú diskusiu s časťou svojho národa. "Je neakceptovateľné, aby sa politický nesúhlas riešil takým spôsobom, že necháva za sebou desiatky mŕtvych. (...) Ak niekto mal pocit, že ešte neboli všetky rubikony prekročené, tak po včerajšej noci už také ilúzie asi nemá nikto," ukončil. 

 

Nepokoje na Ukrajine si vyžiadali už najmenej 25 obetí a boli tak najkrvavejšie od vypuknutia demonštrácií proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Mŕtvi sú pritom na oboch stranách - deväť obetí je na strane policajtov, zvyšok tvoria demonštranti, ale aj jeden novinár. Špeciálne zásahové jednotky v stredu nadránom začali násilím vyháňať protestujúcich z Námestia nezávislosti v centre Kyjeva. Polícia tam nabehla s niekoľkými obrnenými vozidlami, ľudí bila obuškami a búrala postavené stany. Z námestia sa podľa očitých svedkov valí hustý dym. 

 

Utorňajšie násilie v centre Kyjeva nasledovalo po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily použili gumové projektily a ohlušovacie granáty. Cieľom akcie bolo vyvinutie nátlaku na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies