Lajčák: Zmena Lisabonskej zmluvy nie je na programe dňa

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 07:28 • 2 min
Lajčák: Zmena Lisabonskej zmluvy nie je na programe dňa

BRATISLAVA - Zmena Lisabonskej zmluvy nie je v súčasnosti v Európskej únii na programe dňa. Rovnako debaty o prípadnej federalizácii únie sú odsunuté bokom. Pre TASR to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Dnes dominuje téma vybudovania hospodárskej a menovej únie, ako aj zastabilizovanie ekonomickej a finančnej situácie v Európskej únii," vysvetlil.
      

V súvislosti s hospodárskou a finančnou krízou sa podľa neho prijali viaceré výrazné systémové opatrenia, takže európski lídri si skôr kladú otázky, koľko zmien ešte môžu urobiť bez toho, aby sa vstúpilo do Lisabonskej zmluvy. Tá bola po niekoľkoročných rokovaniach podpísaná v decembri 2007. Pripomenul, že únia počas svojej existencie prijímala celý rad zásadných dokumentov ústavného charakteru, takže Lisabonská zmluva nebude poslednou z nich. "Kedy to príde, nemá zmysel špekulovať. V tejto chvíli na to nie je atmosféra. Blížia sa eurovoľby, kreovanie novej Európskej komisie a máme krízu, z ktorej sa dostávame von. Potrebujeme na to sústrediť všetky sily," podčiarkol minister.
      

Lisabonskou zmluvou sa vytvorila pozícia vysokého predstaviteľa únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, ktorú momentálne zastáva Catherine Ashtonová. Lajčák si nemyslí, že napriek tomuto postu, ako aj fungovaniu Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS), sa členské štáty budú musieť postupne vzdať svojich kompetencií v oblasti zahraničnej politiky. Dodal, že vysoký predstaviteľ je v podstate spoločnou tvárou EÚ pri zahraničnopolitických a bezpečnostných otázkach voči tretím krajinám, pri ktorých je potrebné prezentovať jednotné stanovisko.
      

V EEAS, ktorá je diplomatickým zborom únie, pracuje minimálne 30 percent diplomatov z členských krajín. Spadá pod ňu 140 delegácií diplomatických zastúpení EÚ.
      

Lajčákovi sa pozdáva predstava, že v budúcnosti nebude Slovensko v niektorých krajinách otvárať vlastné veľvyslanectvo, ale využije priestory EEAS, teda tzv. Európske domy, v ktorých bude pôsobiť slovenský diplomat. Dnes takto pôsobí nedávno otvorený Zastupiteľský úrad SR v gruzínskom Tbilisi. "Takýmto spôsobom si budeme môcť viac ako doposiaľ vymieňať informácie či politické spravodajstvo, lebo tam sme na jednej lodi. Pokiaľ ide o ekonomické alebo kultúrne záujmy, tak tie má každý štát individuálne, tie nemôže únia robiť za nás a ani ich nemá ambíciu regulovať," deklaroval minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies