Lajčák: Ženy sú dôležité v obdobiach po konfliktoch

NETKY.SK • 5 Október 2016, 06:34 • 2 min
Lajčák: Ženy sú dôležité v obdobiach po konfliktoch

BRUSEL - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes v rámci dvojdňovej konferencie o Afganistane v Bruseli vystúpil v mene EÚ na úvod pracovného fóra s názvom "Viac právomocí pre ženy. Prosperujúci Afganistan".

slovakia

left justify in out

Lajčák z titulu krajiny predsedajúcej Rade EÚ vo svojom príhovore upozornil, že diskriminačná situácia žien v Afganistane je veľkou výzvou pre celé medzinárodné spoločenstvo, ktoré musí Afgancom pomôcť "výzvu premeniť na príležitosť" a poskytnúť viac právomocí ženám v prospech rozvoja celej krajiny.

 

Upozornil, že vojna, ktorou po dlhé roky trpel a stále trpí Afganistan, je predovšetkým "mužská záležitosť", pričom sa zabúda na neoceniteľný prínos žien ako pilierov rodín a komunít pre obnovenie a rozvoj povojnovej spoločnosti.

V rozhovore pre slovenské médiá to zopakoval a pripomenul, že cieľom tohto podujatia bolo zdôrazniť, že nie je mysliteľné rozvíjať a stabilizovať spoločnosť bez rovnoprávneho postavenia žien a bez toho, aby im bola umožnená plnohodnotná účasť na živote spoločnosti.

 

"Má to aj politický aspekt, pretože ženy zohrávajú dôležitú úlohu v postkonfliktných situáciách pri stabilizácii spoločnosti a rovnako aj ekonomickú úlohu, lebo ich zapojenie do ekonomického procesu pomáha ekonomickému rastu," zhodnotil situáciu Lajčák.

 

Po šéfovi slovenskej diplomacie vystúpil predseda afganskej vlády Abdulláh Abdulláh, ktorý okrem iného zdôraznil význam rovnakého vzdelávania pre dievčatá a chlapcov, čo považuje za veľkú zmenu aj v mentalite afganského národa. Dodal, že Afganistan je potenciálne bohatou krajinou, ale nikdy sa ňou nestane, kým ženy nebudú mať plnú účasť na politickom živote a na sociálno-ekonomických záležitostiach.

 

Pripomenul, že pre vládu národnej jednoty, na ktorej čele stojí, je jedným z očakávaní zo strany voličov postupne meniť štatút žien v afganskej spoločnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies