Lajčák: Západný Balkán pre nás predstavuje strategickú investíciu do bezpečnosti a prosperity Európy

NETKY.SK • 28 Február 2017, 17:49 • 2 min
Lajčák: Západný Balkán pre nás predstavuje strategickú investíciu do bezpečnosti a prosperity Európy

BRATISLAVA - Aktuálny vývoj v jednotlivých krajinách západného Balkánu, celkové hodnotenie situácie v regióne, ale aj spolupráca v rôznych formátoch vrátane V4 boli hlavnými témami dnešného (28. februára) stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s generálnym tajomníkom Rady pre regionálnu spoluprácu v juhovýchodnej Európe (RCC) Goranom Svilanovićom.

slovakia

left justify in out

Minister vyjadril znepokojenie z niektorých negatívnych trendov ovplyvňujúcich dianie v jednotlivých štátoch západného Balkánu. Celkovo v regióne narastá napätie a atmosféra nepraje tak potrebnému zmiereniu.

 

"Západný Balkán si vyžaduje podstatne viac našej pozornosti a musíme ho znovu dostať medzi priority Európskej únie. Je to otázka našej dôveryhodnosti, ale je to aj v našom životnom záujme," povedal M. Lajčák a zdôraznil, že západný Balkán bol a zostáva pre Slovenskú republiku prioritnou zahraničnopolitickou agendou, pretože "predstavuje strategickú investíciu do bezpečnosti a prosperity Európy."

 

Partneri sa v ďalšej diskusii zhodli, že nestabilita v regióne napomáha aj nekontrolovanej migrácii, či už priamo z regiónu vo forme masového sťahovania za prácou do krajín EÚ vrátane SR, alebo v podobe koridoru pre tisícky migrantov z Blízkeho Východu a Afriky. Dôležitým aspektom, ktorý sa v regióne značne podceňuje zo strany politických špičiek, je strategická komunikácia výhod členstva v EÚ.

 

M. Lajčák s generálny tajomníkom RCC prediskutovali aj ďalšie možnosti spolupráce Vyšehradskej štvorky s krajinami západného Balkánu, kde ako jeden z nástrojov sa javí práve sa konštituujúci Západobalkánsky fond. V rámci V4 tiež rezonuje vízia vytvorenia stredoeurópskej obdoby Berlínskeho procesu, kde Slovensko vie a chce ponúknuť svoje jedinečné skúsenosti z transformačných a integračných procesov, osobitne s ekonomickou tranzíciou a reformami sociálneho systému.

 

Rada pre regionálnu spoluprácu (RCC) začala svoju činnosť v roku 2008, ako nástupca Paktu stability pre juhovýchodnú Európu. Zameriava sa na propagáciu a zlepšenie regionálnej spolupráce v juhovýchodnej Európe a podporuje európsku a euroatlantickú integráciu ašpirujúcich krajín. Organizácia rozvíja a udržiava úzke pracovné vzťahy so všetkými relevantnými aktérmi a zainteresovanými stranami v jednotlivých štátoch regiónu. Sídlo má v Sarajeve (Bosna a Hercegovina) a styčný úrad v Bruseli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona