Lajčák: Západ nerozumie, prečo sú kvóty pre nás problémom

NETKY.SK • 11 September 2015, 18:22 • 2 min
Lajčák: Západ nerozumie, prečo sú kvóty pre nás problémom

BRATISLAVA - Západní politici nemajú odpoveď na to, že Slovensko kvóty nechce prijať, keďže sme len tranzitnou krajinou a utečenci tu nechcú ostať.

slovakia

left justify in out

"Je jasne vidieť, že sa na to nepozerajú našimi očami. To sú krajiny západnej Európy, ktoré majú svoju skúsenosť s migráciou dlhé roky. Ich spoločnosti sú multietnické, oni nedokážu porozumieť tomu, prečo to pre nás problém je," povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na margo toho, ako západní politici reagujú na argumenty Slovenska, ktoré spolu s krajinami Visegrádskej štvorky, teda aj Česka, Maďarska a Poľska, odmieta povinný systém prerozdeľovania utečencov.


Na tému migrácie dnes v Prahe rokoval Lajčák so svojimi kolegami z V4, Nemecka a Luxemburska. Toto stretnutie dalo podľa slovenského šéfa diplomacie priestor na vysvetlenie postojov a argumentov. "Dôležitým výstupom z dnešného dňa je, že nás nebudú obviňovať z toho, že nie sme solidárni alebo že sme sebeckí," povedal Lajčák. Ako dodal, problém migrácie má, samozrejme, humanitárny aspekt, ale aj politický, ekonomický, sociálny, bezpečnostný. "Nikto si nemôže myslieť, že ho vyriešime nejakým administratívnym rozhodnutím z Komisie," uviedol. Kladie zároveň otázku, čo potom, ak prijmeme kvóty a o pár mesiacov zistíme, že utečenci sú aj tak v Nemecku či inej krajine, do ktorej chceli ísť. "Odpoveď na to nie je presvedčivá," skonštatoval.


Lajčák ale zdôraznil, že Slovensko chce udržateľné európske riešenie. Na problém migrácie sa však podľa jeho slov netreba pozerať tak, že "jedna veľkosť bude sedieť každému". Za optimálne riešenie by považoval priznať, že jedna krajina je schopná prijať migrantov, ale iná je zase pripravená poskytnúť ľudí, personál či peniaze. "Vnímame to ako zložitý európsky problém, ale chceme prispieť tým, čo považujeme primerané pre Slovensko. A to predsa musíme vedieť lepšie my ako Európska komisia," dodal. Zároveň uviedol, že niektoré krajiny naznačili, že im je blízka pozícia V4.


Podľa Lajčáka nemá zmysle špekulovať o tom, čo Slovensko urobí, ak kvóty schvália. Dôležité je, aby sme presvedčili, že náš postoj je zodpovedný, že otázky, ktoré kladieme, sú legitímne. "Ak niekto hovorí, že toto je najväčšia kríza od vzniku Európskej únie, tak asi je tomu potrebné venovať aj adekvátnu pozornosť. Najväčšia kríza v dejinách Európskej únie a my nepovažujeme za potrebné zvolať Európsku radu? To znamená, že najväčšiu krízu ideme vyriešiť na úrovni ministrov vnútra? Tam nie sú ďalšie veci, o ktorých treba hovoriť na najvyššej úrovni?" pýta sa Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies