Lajčák: Vzťahy medzi Východom a Západom hrozia ďalšou studenou vojnou

NETKY.SK • 18 September 2014, 13:20 • 2 min
Lajčák: Vzťahy medzi Východom a Západom hrozia ďalšou studenou vojnou

BRATISLAVA - Systém bezpečnostnej architektúry, ktorého základy sa položili pred štyrmi desaťročiami, prechádza kritickou skúškou.

slovakia

left justify in out

"Helsinské princípy a normy správania sa a medzinárodné právo ako také sú dnes spochybňované väčšmi než kedykoľvek predtým a vzťahy medzi Východom a Západom hrozia ďalšou studenou vojnou. Teraz je potrebná jasná vízia ako z tejto situácie von," povedal dnes vo Viedni šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

 

Do Rakúska cestoval na pozvanie predsedu Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomasa Gremingera. Vo Viedni vystúpil s prejavom na zasadnutí Stálej rady OBSE. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

 

Lajčák apeloval na urýchlené nahradenie konfrontácie spoluprácou a spoločným postupom, pričom riešenie podľa neho treba hľadať v inkluzívnom dialógu pri zohľadnení záujmov celého spektra strán.

 

"A práve tu vidím jednoznačnú úlohu OBSE ako mosta spájajúceho Západ s Východom ako prostriedku na znouvobnovenie dialógu a opätovné prinavrátenie stratenej dôvery," povedal.

 

Pripomenul, že hľadanie dôvery vo vzájomných vzťahoch s Ruskom bude pre Európu pomalý a bolestivý proces. "Ale podstúpiť ho musíme, inej cesty niet. Alternatívou je totiž pokračujúca kríza a ďalšia eskalácia napätia," podčiarkol.

 

Slovensko podľa neho výrazne podporuje úlohu OBSE ako základu úsilia pri budovaní európskej bezpečnostnej architektúry. V októbri bude hostiť energetickú konferenciu OBSE, ktorej závery by mali reflektovať potrebu vyššej bezpečnosti energetických dodávok, ako aj ochrany existujúcich rozvodných sietí pred prerušeniami dodávok.

 

Minister upozornil, že v každej diskusii o bezpečnosti má svoje miesto reforma bezpečnostného sektora, ktorú SR považuje za jednu z priorít svojej zahraničnej politiky, pričom OBSE má v tomto smere množstvo skúseností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona