Lajčák: Vyšehradská štvorka je medzinárodne uznávaná regionálna značka

NETKY.SK • 15 Február 2016, 10:11 • 2 min
Lajčák: Vyšehradská štvorka je medzinárodne uznávaná regionálna značka

BRATISLAVA - Za veľmi dobrú medzinárodne uznávanú regionálnu značku označil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák Vyšehradskú štvorku pri príležitosti jej dnešného 25. výročia vzniku.

slovakia

left justify in out

"Krajiny V4 sú všeobecne vnímané ako symbol úspešnej politickej a ekonomickej transformácie," poznamenal pre TASR.

 

Poukázal na to, že sa postupne stala najstabilnejšou a najefektívnejšou platformou regionálnej spolupráce v strednej Európe, pričom jej hlavnými devízami sú flexibilita a absencia byrokratických mechanizmov. "Osvedčila sa ako voľné zoskupenie rovnocenných partnerov, kde neexistuje formálny líder a rozhodnutia sú prijímané konsenzom," dodal. Na druhej strane silnie záujem ďalších krajín o spoluprácu alebo dialóg s ňou napríklad vo formáte V4 plus.

 

V rámci Európskej únie sa podľa Lajčáka vždy snažila profilovať konštruktívne a zodpovedne a vnášať pridanú hodnotu do rozhodovacích procesov a riešení aktuálnych problémov. "Uplynulé roky ukázali, že vďaka koordinovanému postupu je náš spoločný hlas v Európe silnejší a umožňuje nám efektívnejšie presadzovať spoločné ciele," pripomenul. Ako príklad uviedol kohéznu politiku EÚ a rokovania k viacročnému finančnému rámcu na roky 2014 až 2020, či k energeticko–klimatickému balíku.

 

Minister vidí ďalší priestor na rozširovanie spolupráce v rámci zoskupenia. "Veď už dnes rozvíjame spoločné aktivity v oblastiach, ktoré boli kedysi tabu, ako je energetika či obrana, pravidelne koordinujeme a zlaďujeme svoje pozície k európskym témam," vysvetlil.

 

História V4 sa začala písať 15. februára 1991 v severomaďarskom mestečku Vyšehrad (Visegrád). Prezidenti Václav Havel (ČSFR) a Lech Walesa (Poľsko) a maďarský predseda vlády József Antall tam podpísali deklaráciu o úzkej spolupráci troch krajín na ceste k európskej integrácii. Po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na dva samostatné štáty sa pôvodná Vyšehradská trojka rozšírila na Vyšehradskú štvorku.

 

Hlavnými faktormi vzniku spolupráce bola snaha o likvidáciu pozostatkov komunistického bloku v strednej Európe, ako aj presvedčenie, že spoločným úsilím bude jednoduchšie zrealizovať spoločenskú transformáciu a začleniť sa do európskeho spoločenstva.

 

Predsedníctvo v zoskupení V4 je rotujúce a mení sa každý rok. V súčasnosti mu predsedá Česká republika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies