Lajčák: Vyjadrenia Kövéra beriem ako epizódu jedného konkrétneho človeka

NETKY.SK • 16 December 2015, 16:21 • 2 min
Lajčák: Vyjadrenia Kövéra beriem ako epizódu jedného konkrétneho človeka

BRATISLAVA - Vyjadrenia predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra berie minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ako epizódu týkajúcu sa jedného konkrétneho človeka.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že to negatívne nezaťaží vzťahy, ktoré medzi Slovenskom a Maďarskom existujú," uviedol dnes pre TASR.

 

Kövér v rozhovore pre denník Právo uviedol, že pre Benešove dekréty nemali byť Česko a Slovensko vôbec prijaté do Európskej únii. "ČR a SR sa nemali vôbec stať členmi únie, ak je súčasťou ich právneho poriadku zákon vychádzajúci zo zásady kolektívnej viny," poznamenal Kövér. Podľa Lajčáka nejde o prvé podobné vyjadrenie z jeho strany.

 

Za aktuálne výroky Kövéra si český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek predvolal maďarského veľvyslanca v ČR Tibora Petöa. Rovnako reagovalo Slovensko s veľvyslankyňou Evou Czimbalmosovou-Molnárovou. MZV jej tlmočilo svoje stanovisko k takýmto typom vyjadrení.

 

"Nerozumiem im, považujem ich za nepotrebné a škodlivé," poznamenal Lajčák s tým, že vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú na historicky najlepšej úrovni, pričom funguje veľmi úzka komunikáciu na úrovni vlád.

 

Medzi nimi existuje dohoda na tom, že problematické veci sa hovoria priamo bez odkazov cez médiá. "Zažili sme to v minulosti a nebolo to na prospech našich vzťahov a ani naši občania sa kvôli tomu necítili lepšie. Očividne sú ľudia, ktorí sa nevedia zmieriť s tým, že máme vzťahy ako dve zrelé európske krajiny. Asi sa niekomu cnie za tým, že sme sa prekrikovali cez Dunaj," poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies