Lajčák: Voľby v Nemecku uzavrú cyklus viacerých dôležitých európskych volieb

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 12:13 • 2 min
Lajčák: Voľby v Nemecku uzavrú cyklus viacerých dôležitých európskych volieb

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) dnes uviedol, že nemecké parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia v septembri tohto roka, uzavrú cyklus viacerých dôležitých volieb. Vyhlásil to po otvorení regionálnej porady veľvyslancov SR pôsobiacich v členských krajinách EÚ a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu.

slovakia

left justify in out

"Mali sme francúzske voľby, mali sme holandské voľby, toto sú posledné voľby v krajine, ktorá diktuje istým spôsobom dynamiku. Budeme vedieť, kto sú naši partneri a budeme sa môcť sústrediť na európske témy. Očakávame, že sa zdynamizujú tie procesy, o ktorých sa dnes istým spôsobom nesmelo hovoriť. To znamená, nejaké definovanie budúcej podoby jadra viacrýchlostnej Európy, posilnenie európskej bezpečnostnej spolupráce, a tak ďalej," vyhlásil šéf rezortu diplomacie.

 

Dvojdňová porada je venovaná aktuálnym európskym témam, najmä rokovaniam o brexite, budúcnosti EÚ, energetike a európskej bezpečnosti a nastaveniu činnosti zastupiteľských úradov SR v nadchádzajúcom období. Podujatie otvoril minister Lajčák, prihovorí sa i predseda vlády SR Robert Fico. Zahraničným hosťom porady je minister zahraničných vecí a obchodu Írska Simon Coveney.

 

"Hosťom porady bude nový írsky minister zahraničných vecí, ktorý je vo funkcii iba od 16. júna a prichádza na Slovensko ako na jednu zo svojich prvých návštev. Tak som ho požiadal, aby vystúpil aj na tejto porade, pretože pozícia Írska v otázke brexitu je mimoriadne citlivá, je iná. Budeme mať možnosť aj s ním diskutovať o týchto veciach, ako je napríklad hranica medzi Severným Írskom a Írskom, a vôbec vnímanie brexitu z pohľadu Írska," zdôvodnil minister.

 

Zmyslom porady podľa Lajčáka je, aby veľvyslanci dostali z prvej ruky informáciu o tom, aké sú slovenské pozície. "Zároveň, aby sme si vymenili názory z pohľadu krajín ich pôsobenia na témy, ako je napríklad budúce formovanie EÚ, budúce jadro, téma spoločnej zahraničnej bezpečnostnej politiky EÚ, brexit, migrácia, posilňovanie európskej obrany a celý rad ďalších tém. Takže tá debata je interaktívna a som presvedčený, že bude vzájomne užitočná," dodal minister.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies