Lajčák vo Viedni: Slovensko má európsku DNA vpísanú hlboko v srdci

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 15:08 • 2 min
Lajčák vo Viedni: Slovensko má európsku DNA vpísanú hlboko v srdci

BRATISLAVA - Vyšehradská štvorka je zoskupenie, ktoré vystupuje pragmaticky s cieľom presadzovať záujmy svojich členov. Stredná Európa je dnes – vďaka členstvu v EÚ a aj vďaka aktivitám V4 – politicky stabilná a prosperujúca, s dôrazom na obranu národných a regionálnych záujmov.

slovakia

left justify in out

Odznelo to dnes (17. marca) vo vystúpení ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka na stretnutí s regionálnymi veľvyslancami Švédskeho kráľovstva vo Viedni. Na porade, na ktorej sa zúčastnili švédski veľvyslanci v štátoch V4, vystúpil M. Lajčák ako čestný hosť na pozvanie švédskej veľvyslankyne pre SR so sídlom vo Viedni Helen Eduardsovej.

 

Minister pripomenul, že v čase, keď sa nanovo definujú vzťahy vnútri Európskej únie a stále zreteľnejšie sa hovorí o potrebe pružnejšieho reagovania na súčasné výzvy, je viac ako inokedy nutné hľadať zhodu a byť konštruktívnym hráčom. „Stredná Európa benefituje zo silnej a jednotnej Európy. Je proti našim záujmom, aby sa na kontinente vytvárali nové deliace línie. Vychádzame z princípu jednotnej EÚ, už aj preto, že Slovensko má európsku DNA vpísanú hlboko v srdci. Sme lojálny partner, ktorý má Európe čo ponúknuť,“ povedal M. Lajčák.

 

Minister sa v diskusii vyjadril nielen k otázkam súvisiacim so spoluprácou v rámci V4, ale aj k téme brexitu, ktorý označil za koniec jednej éry, a zároveň začiatok druhej, pričom apeloval na potrebu upokojiť verejnosť a vysielať správne signály: ekonomika, bezpečnosť, migrácia a komunikácia sú podľa M. Lajčáka najdôležitejšími výzvami, ktoré „si vyžadujú našu pozornosť, potrebujeme však konkrétne výsledky, o ktoré môžeme oprieť dôveru našich občanov v spoločný európsky projekt.“

 

Veľvyslanci sa tiež zaujímali o vysvetlenie postojov Slovenska v otázke nelegálnej migrácie do EÚ, pohľad Bratislavy na budúcnosť procesu rozširovania osobitne vo vzťahu k západnému Balkánu a ďalšie témy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies