Lajčák: Viac bezpečnosti v susedstve EÚ znamená viac bezpečnosti pre nás

NETKY.SK • 9 September 2016, 15:47 • 2 min
Lajčák: Viac bezpečnosti v susedstve EÚ znamená viac bezpečnosti pre nás

BRATISLAVA/RHODOS– Bezpečnosť Európy sa začína za jej hranicami, z čoho vyplýva potreba tesnejšej spolupráce so susednými regiónmi. Na Rhodoskej konferencii o bezpečnosti a stabilite v Stredomorí na to v piatok poukázal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Konferenciu zorganizoval grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias na ostrove Rodos, kde o zdrojoch nestability a situácii v regióne východného Stredomoria diskutovali ministri zahraničných vecí Albánska, Bulharska, Cypru, Egypta, Libanonu, Líbye, Spojených arabských emirátov, Talianska, Tuniska a Slovenska ako predsedníckej krajiny Rady EÚ.

 

„Vnútorná a vonkajšia bezpečnosť Európskej únie sú dnes prepojené tesnejšie ako kedykoľvek pred tým. Práve v tomto regióne na rozhraní Balkánu a Blízkeho východu je zrejmé, že naša bezpečnosť sa začína ešte pred našimi hranicami,“ uviedol vo svojom vystúpení minister M. Lajčák a dodal: „Práve z tohto dôvodu musíme investovať viac úsilia do bezpečnosti a stability u našich partnerov a susedov. Zároveň je to aj investícia do našej vlastnej bezpečnosti,“ zdôraznil minister M. Lajčák a poukázal, že dve najväčšie výzvy, ktorým čelí EÚ v súčasnosti – migrácia a terorizmus – najviac zasahujú práve krajiny v našom susedstve, regióne severnej Afrike a Blízkeho východu.

 

„Tieto regióny predstavujú križovatku mnohých fenoménov a vplyvov, ktoré majú presah aj na nás. Je dobré a dôležité, že spolu o týchto problémoch diskutujeme a máme možnosť navzájom lepšie pochopiť svoju situáciu a potreby. To nám pomáha, aby sme spoločne mohli pracovať efektívnejšie a boli silnejší v boji s týmito výzvami,“ konštatoval minister M. Lajčák.

 

Pripomenul, že stabilita a bezpečnosť v krajinách východného a južného susedstva EÚ priamo súvisí s ekonomickým rozvojom, preto sa v posilňovaní spolupráce s partnermi treba sústrediť aj na ekonomickú oblasť. Nástroje, ktoré sa pritom dajú využiť, sú Európska susedská politika, platformy na dialóg EÚ s krajinami Rady Perzského zálivu alebo Arabskej ligy a tiež konkrétne projekty Únie pre Stredomorie.

 

„Veľký potenciál a rastúcu potrebu vidíme v posilnení politického dialógu a praktickej spolupráce s krajinami severnej Afriky ako je Egypt a Tunisko. Dôležitá je aj stabilizácia Líbye, aby znovuzískala strategickejšiu úlohu pri manažovaní migračných tokov,“ poznamenal minister M. Lajčák. Dodal tiež, že EÚ vôbec po prvý raz v histórii rokuje o migračných dohodách s piatimi africkými štátmi (Etiópia, Nigéria, Niger, Mali, Senegal).

 

„Som presvedčený, že keď investujeme viac do prevencie, vráti sa to v podobe nižších nákladov na krízový manažment,“ povedal minister M. Lajčák na Rhodoskej konferencii o bezpečnosti a stabilite.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies