Lajčák: Verím, že nie je Slovák,ktorý by nechcel predsedníctvo SR v EÚ

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 10:06 • 2 min
Lajčák: Verím, že nie je Slovák,ktorý by nechcel predsedníctvo SR v EÚ

BRATISLAVA - Predsedníctvo Slovenska v EÚ v druhej polovici roku 2016 bude podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka dobrou príležitosťou predstaviť našu krajinu a ukázať, že vieme riadiť európsku politiku.

slovakia

left justify in out

"Pre nás to bude prvýkrát, neexistuje členská krajina, ktorá by povedala, že nie je schopná zabezpečiť predsedníctvo. Chcem veriť, že nie je ani jeden občan Slovenskej republiky, ktorý by chcel navrhnúť vláde, že my sme tak chudobní alebo neschopní alebo leniví, že my sa k predsedníctvu nehlásime," povedal Lajčák novinárom po tohtotýždňovom rokovaní vlády, na ktorom schválili návrh na organizačné a logistické zabezpečenie nášho predsedníctva. Každé podobné podujatie sme podľa Lajčáka zatiaľ zvládli a minister nepochybuje o tom, že zvládneme aj toto. "Bude to veľký krok dopredu aj z pohľadu imidžu a značky Slovenska, čo je tiež niečo, o čo sa už 20 rokov usilujeme," dodal minister.

V porovnaní so susedným Českom či Poľskom chce Slovensko na predsedníctvo v EÚ minúť menej peňazí. Kým Česi a Poliaci sa počas svojich predsedníctiev rozhodli, že rôzne podujatia spojené s predsedníctvom zorganizujú po celej krajine, aby tak prezentovali svoju kultúru a prírodu, Slovensko túto možnosť odmieta. Väčšinu podujatí, ako sú napríklad návštevy predstaviteľov rôznych európskych inštitúcií, z finančných dôvodov zorganizujeme v Bratislave. "Tiež sme prijali rozhodnutie, že budeme využívať iba priestory v štátnom vlastníctve, aby sme nemuseli platiť nájomné. Všetky tie rozhodnutia smerujú k tomu, aby sme išli cestou lacnejšou," vysvetlil minister. Česko aj Poľsko dali za svoje predsedníctvo viac než 100 mil. eur. Šéf diplomacie Lajčák už dávnejšie povedal, že to naše nás bude stáť zhruba od 50 do 80 mil. eur. 

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona