Lajčák: Veľká Británia zostáva blízkym politickým aj bezpečnostným partnerom

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 14:15 • 2 min
Lajčák: Veľká Británia zostáva blízkym politickým aj bezpečnostným partnerom

BRATISLAVA - Veľká Británia aj po odchode z EÚ zostane jedným z našich najbližších politických, bezpečnostných aj obchodných partnerov. Povedal to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý sa stretol s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom.

slovakia

left justify in out

Podľa Lajčáka aj po odchode Británie zostávame spojencami a susedmi, ktorí zdieľajú jeden geopolitický, bezpečnostný a ekonomický priestor. "Je tak naším spoločným záujmom i naďalej spoločne napomáhať prosperite a bezpečnosti Európy," deklaroval.

 

Hlavnými témami stretnutia politikov boli postupnosť krokov, ktoré plánuje Londýn v súvislosti so svojím odchodom z EÚ, ale aj minimalizácia negatívnych dopadov brexitu na občanov EÚ žijúcich a pracujúcich vo Veľkej Británii, a to vrátane občanov SR. Davis informoval o predstavách a plánoch vlády v Londýne o ďalšom usporiadaní vzťahov s EÚ po aktivovaní článku 50 Lisabonskej zmluvy, ku ktorému by malo dôjsť pravdepodobne koncom tohto mesiaca.

 

Lajčák vyslovil očakávanie, že rokovania o vystúpení Veľkej Británie z EÚ budú konštruktívne a pragmatické a povedú k urýchlenej dohode, ako aj to, že práva občanov EÚ budú na britských ostrovoch naďalej garantované. "Zastávame názor, že rokovania by mali prebiehať výlučne medzi EÚ a Veľkou Britániou a nie na individuálnej úrovni medzi Londýnom a jednotlivými členskými štátmi. Naším záujmom je zachovať jednotu EÚ. Po vašom odchode z EÚ budú mať naše vzájomné vzťahy pochopiteľne odlišný základ," dodal Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies