Lajčák: V4 má aj naďalej svoj zmysel

NETKY.SK • 23 September 2015, 13:07 • 2 min
Lajčák: V4 má aj naďalej svoj zmysel

BRATISLAVA – Na adresu Slovenska pre postoj ku kvótam pre migrantov minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák cíti kritické vyjadrenia, tvrdí však, že sú nezmyslom.

slovakia

left justify in out

„Obviňujú nás z nedostatku solidarity, že sme nedorástli do európskych hodnôt, že vieme len brať a nevieme dávať. To všetko je nezmysel,“ uviedol pre médiá po dnešnom rokovaní vlády.


„Hranice sa stali korzom, európske dohody sa stali trhacím kalendárom a namiesto týchto problémov riešime umelú kvótu, ktorá nič nerieši. Nezamieňajme si solidaritu s falošnou solidaritou,“ povedal šéf diplomacie.


V utorok na zasadnutí ministrov vnútra, ktorí rozhodovali o prijatí kvót, Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko boli prehlasované kvalifikovanou väčšinou. Hlasovania sa zdržalo Fínsko, za kvóty však zahlasovali Poliaci aj napriek tomu, že krajiny Visegrádskej štvorky (V4) deklarovali, že budú proti povinnému prerozdeľovaniu. Lajčák si nemyslí, že tento krok Poľska ohrozí budúcnosť formátu V4. Poliaci majú o štyri týždne parlamentné voľby, hlavná opozičná politická strana je proti kvótam, vysvetlil ich situáciu.


„Poliaci sa našli vo veľmi citlivej situácii. Čudujem sa a trošku sa aj zabávam, koľko ľudí V4 pochováva vždy, keď sa na niečom nedohodneme. Som v tomto biznise už dosť dlho a veľakrát sme sa nedohodli. V4 stále má svoj zmysel a bude ho mať aj do budúcna,“ vyhlásil Lajčák. Ako skonštatoval, ambíciou V4 nie je dohodnúť sa vždy a na všetkom. „Zmyslom je, že keď sa dohodneme, tak nás to posilňuje,“ dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies