Lajčák: V zahraničnej politike žijeme najkomplikovanejšie obdobie od roku 1989

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 13:00 • 2 min
Lajčák: V zahraničnej politike žijeme najkomplikovanejšie obdobie od roku 1989

BRATISLAVA - Prežívame komplikované obdobie medzinárodných vzťahov, s akým sme minimálne v našom regióne od roku 1989 neboli konfrontovaní.

slovakia

left justify in out

"Situácia je o to zložitejšia, že v stávke sú dnes samotné princípy a pravidlá, ktoré garantujú súčasné usporiadanie nášho geopolitického priestoru, o správnosti ktorých sme hlboko presvedčení a ku ktorým sme sa mnoho ráz a mnohými spôsobmi záväzne prihlásili," vyhlásil na dnešnom 15. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2013 podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.
     

Konferencia, ktorá sa koná v Bratislave, podľa neho ponúka fórum na pohľad späť, priestor pre konfrontáciu názorov politickej špičky, expertnej úrovne a mimovládneho sektora. "Vítam, že účasť najvyšších ústavných činiteľov sa stala pravidelnou súčasťou a doslova značkou tohto podujatia," povedal minister o konferencii, na ktorej vystúpil prezident SR Ivan Gašparovič a poobede je na programe príspevok premiéra Roberta Fica.
     

"Rok 2013 považujem za rok pozitívnej bilancie. V Európskej únii sa nám podarilo stabilizovať menovú a ekonomickú situáciu a znovunaštartovať rast. Slovensku sa v rámci dohody o novom viacročnom finančnom rámci na obdobie 2014 až 2020 podarilo vyrokovať čistú pozíciu v objeme 13,5 miliardy eur, čo je o dve miliardy viac ako v predchádzajúcom období," pripomenul minister.
     

"Vyšehradská spolupráca nabrala na kvalite, na dynamike. To je povzbudivý signál, ale aj záväzok pred naším prevzatím predsedníctva vo V4 v druhej polovici tohto roka," zdôraznil Lajčák. 
     

Dodal, že EÚ v rámci Východného partnerstva parafovala v roku 2013 asociačné dohody s Moldavskom a Gruzínskom. "Na Balkáne došlo k výraznému pokroku v dialógu Belehrad - Priština a tiež v oblasti rozširovania, čo sa prejavilo v prípade krajín ako Chorvátsko, Čierna Hora, Srbsko, ale aj Turecko," povedal.
     

"Dovŕšili sme desať rokov oficiálnej slovenskej rozvojovej pomoci a nielen symbolickým ocenením bolo prijatie do exkluzívneho klubu výboru OECD pre rozvojovú pomoc," povedal Lajčák s tým, že slovenský rezort zahraničných vecí urobil množstvo práce aj v oblasti ekonomickej diplomacie, prezentácie Slovenska v zahraničí či angažovania sa v diskusiách o globálnych otázkach.
     

Na konferencii okrem prezidenta SR Ivana Gašparoviča, predsedu vlády SR Roberta Fica a podpredsedu vlády SR a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka vystúpia štátni tajomníci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Javorčík a Peter Burian, ďalší zástupcovia rezortu zahraničných vecí, Slovenskej akadémie vied, Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) a ďalší reprezentanti mimovládneho sektora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies