Lajčák: V otázke kvót neočakávame žiadne nanútené rozhodnutie pre SR

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 09:39 • 2 min
Lajčák: V otázke kvót neočakávame žiadne nanútené rozhodnutie pre SR

BRUSEL - Európski diplomati sa včera v Bruseli nezaoberali otázkou možných kvót na prerozdeľovanie migrantov na území EÚ, pozícia Slovenska v tejto otázke je však nemenná. Uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Spoločné zasadnutie ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ bolo zamerané na politicko-bezpečnostné témy, dôležité z hľadiska záujmov Európy, téma usídľovania a presídľovania utečencov hľadajúcich útočisko v únii však nebola témou dňa.

 

"Zatiaľ žiadne rozhodnutie EÚ nebolo nanútené proti našej vôli. My hovoríme, že sa treba držať toho, o čom rozhodli lídri na summite v apríli, kde sa hovorí o solidarite a dobrovoľnosti," povedal Lajčák.

 

Pripomenul, že SR si uvedomuje, že ide o vážny problém, keď päť členských štátov znáša 90 percent imigračného tlaku celej únie. Tieto krajiny si podľa neho vedia predstaviť kvóty na prerozdelenie migrantov, Slovensko však aj napriek prejavom solidarity a snahám byť súčasťou riešenia tejto situácie má obavy o podstate systému kvót.

 

Šéf slovenskej diplomacie zopakoval, že tadiaľ cesta nevedie, lebo kvóty ešte nezaručia, že sa podarí udržať presídlených ľudí v jednej krajine, ktorá je súčasťou schengenského systému, kde je garantovaná sloboda voľného pohybu.

 

"My sme tranzitná krajina, nie cieľová. Ako zabrániť, aby takíto ľudia neodišli inde? Máme celý rad otázok, o tom sa ešte bude hovoriť, ale neočakávam žiadne nanútené rozhodnutie, ktoré by nebolo v súlade s pozíciou Slovenskej republiky," skonštatoval Lajčák.

 

Na otázku, či súhlasí s návrhmi, ktoré už odzneli na Slovensku, že cirkevné zbory a farnosti by mali prijímať ohrozených kresťanov z krajín, kde sú prenasledovaní, Lajčák odpovedal, že nie je rozumné preferovať časť obyvateľstva na základe akejkoľvek etnickej, náboženskej či inej kvalifikácie, lebo tým pádom by sme diskriminovali iných ľudí a to nie je správne.

 

"Je to vážna téma, o ktorej je dobre diskutovať. Aby sme vyvolali celospoločenskú diskusiu a zistili, ako si občania sami predstavujú riešenie takejto situácie," povedal Lajčák na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona