Lajčák: V OSN by sa Uruguaj mohol pripojiť k slovenským aktivitám

NETKY.SK • 28 Október 2015, 09:09 • 2 min
Lajčák: V OSN by sa Uruguaj mohol pripojiť k slovenským aktivitám

MONTEVIDEO – Nadviazanie intenzívnejších kontaktov medzi Slovenskom a Uruguajom má podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zmysel a logiku, keďže tieto dve krajiny sú si podobné veľkosťou, princípmi a postojmi ku globálnym otázkam.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, Lajčák a uruguajský viceprezident Raúl Sendic sa preto v Uruguaji, kde je Lajčák na oficiálnej návšteve, dohodli na zintenzívnení konkrétnej spolupráce, hlavne v politickej, ekonomickej oblasti a oblasti školstva, vedy, inovácií a technológií.

 

Výrazom obojstranného záujmu o prehĺbenie vzťahov je podľa ministerstva Memorandum o porozumení a spolupráci medzi ministerstvami zahraničných vecí SR a Uruguaja, ktoré podpísal Lajčák so zastupujúcim ministrom zahraničných vecí a ministrom vnútra Eduardom Bonomim. "Tento dokument vytvára základný rámec dvojstrannej spolupráce a predstavuje odrazový mostík na prípravu ďalších dohôd v konkrétnych oblastiach," uviedol Lajčák a uruguajským partnerom navrhol sústrediť sa teraz na prípravu základných ekonomických dohôd, akou je napríklad zmluva o zabránení dvojitému zdaneniu.

 

S ministrom vnútra Bonomim následne diskutovali o reforme bezpečnostného sektora a požiadal ho, aby Uruguaj zvážil prípadné zapojenie sa do slovenských aktivít v tejto agende na pôde OSN. Uruguaj má s touto problematikou priame skúsenosti, keďže poskytuje do mierotvorných misií OSN najviac vojakov a policajtov v pomere k počtu obyvateľov z celej Latinskej Ameriky.

 

Šéf slovenskej diplomacie na rokovaní s viceprezidentom Sendicom otvoril aj otázku užšej regionálnej spolupráce, či už vo formáte V4 plus alebo cez integračné zoskupenia oboch kontinentov. Počas krátkej návštevy v Montevideu Lajčák oficiálne otvoril honorárny konzulát SR, ktorý vedie miestny podnikateľ Matías Balparda. Lajčákova jednodňová návšteva Uruguaja bola vôbec prvou návštevou slovenského člena vlády do tejto krajiny. Miroslav Lajčák dnes pokračuje v rokovaniach s peruánskymi partnermi v Lime.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies