Lajčák v OSN absolvoval 42 bilaterálnych rokovaní

NETKY.SK • 25 September 2016, 15:38 • 2 min
Lajčák v OSN absolvoval 42 bilaterálnych rokovaní

BRATISLAVA - Viac ako 50 stretnutí, vystúpení a podujatí absolvoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas týždňovej pracovnej cesty na 71. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Počas pobytu na Valnom zhromaždení OSN sa Lajčák zúčastnil na 12 podujatiach venovaných migračnej kríze, otázkam budovania mieru a mediácie, či boja proti extrémizmu a situácii na Blízkom východe. Ako informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano, nosnou myšlienkou jeho vystúpení bolo zdôraznenie potreby riešiť globálne problémy spoločne a pri ich prekonávaní rozširovať a zintenzívniť medzinárodnú spoluprácu s akcentom na preventívnu diplomaciu a kroky zamerané na udržanie a upevňovanie mieru.


Na podujatiach VZ OSN Lajčák oznámil nové slovenské príspevky na riešenie viacerých globálnych výziev, a to konkrétne 550 vládnych štipendií pre utečencov a 550 tisíc eur do Fondu na budovanie mieru. Deklaroval tiež pripravenosť Slovenska prispievať k napĺňaniu mierovej dohody v Mali a pri budovaní kapacít medzinárodného spoločenstva v oblasti mediácie a predchádzania konfliktov. Šéf slovenského rezortu zahraničných vecí vo svojich vystúpeniach na podujatiach k mierovým operáciám a budovania mieru poukazoval aj na význam reformy bezpečnostného sektora, čo je prioritná agenda Slovenska na pôde OSN a čoraz dôležitejšia súčasť medzinárodných aktivít zameraných na stabilizáciu postkonfliktných oblastí.


„Naša aktívna účasť na podujatiach v rámci Valného zhromaždenia OSN s konkrétnymi príspevkami a návrhmi ukázala Slovensko ako konštruktívneho a zodpovedného hráča, ktorý sa podieľa na hľadaní spoločných odpovedí na globálne problémy,“ zhodnotil týždňové aktivity v New Yorku minister a zároveň kandidát na post generálneho tajomníka organizácie Lajčák. Dôkazom jeho slov bolo pozvanie Slovenska na podujatia, na ktorých sa zúčastňovali len vybrané krajiny ako napríklad Summit lídrov pre utečencov, ktorý zorganizoval prezident USA Barack Obama.


V rámci bilaterálnych aktivít absolvoval Lajčák 42 rokovaní a stretnutí s partnermi zo všetkých kontinentov - od prezidenta Ukrajiny, cez premiéra Kosova a ministrov zahraničných vecí krajín Mexika, Kuby a Venezuely, cez Ekvádor, Rusko, Nórsko, Mikronéziu, Indonéziu a Malajziu až po Senegal, Angolu, Austráliu či Nový Zéland. Okrem toho viedol rozhovory aj s viacerými európskymi rezortnými kolegami a predstaviteľmi OSN.


Z pozície predstaviteľa predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie podpísal dohodu o zrušení vízovej povinnosti medzi EÚ a Mikronéziou a rokoval tiež s ministrom zahraničných vecí a ministrom obchodu Ekvádoru o dokončení a podpise obchodnej dohody medzi EÚ a Ekvádorom. V mene Slovenska podpísal aj bilaterálnu dohodu so Spojenými arabskými emirátmi o vzájomnej ochrane a podpore investícií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies