Lajčák v Jeruzaleme: Je našou povinnosťou nezabúdať na holokaust

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 08:42 • 2 min
Lajčák v Jeruzaleme: Je našou povinnosťou nezabúdať na holokaust

JERUZALEM- Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý je na návšteve Izraela v sprievode prezidenta SR Andreja Kisku, sa dnes v rámci vlastného programu stretol v Jeruzaleme s poslancom Knesetu a predsedom poslaneckej skupiny priateľstva so Slovenskom Odedom Forerom.

slovakia

left justify in out

V rozhovore Lajčák ocenil frekvenciu vzájomných návštev tak na úrovni poslaneckých delegácií, ako aj ministrov vlády (za slovenskú stranu v ostatnom období podpredseda vlády Peter Pellegrini, v minulom roku minister kultúry Marek Maďarič). Partneri vyjadrili obojstranný záujem na posilnení aj ekonomickej dimenzie vzťahov, ku ktorému by mohla prispieť avizovaná návšteva predsedu izraelského Knessetu Y. Edelsteina v júni tohto roka, prípadne aj s oficiálnou podnikateľskou delegáciou Izraela.

 

Minister v rozhovore s Forerom diskutoval aj o súčasných problémoch, ktoré trápia Európu a svet, vrátane rastúcej vlny nacionalizmu, extrémizmu a xenofóbie. V tejto súvislosti minister ubezpečil hostiteľa, že na Slovensku máme uzákonenú a v praxi aplikovanú nulovú toleranciu voči prejavom antisemitizmu a popierania holokaustu. „Je našou povinnosťou nezabúdať na holokaust, pripomínať si obete fašizmu, a ponaučenie z hrôz vojny sprostredkúvať a posúvať ďalším generáciám,“ povedal Lajčák, ktorý pripomenul, že slovenský parlament už v roku 2001 schválil 9. september ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, pričom na spomienkovom podujatí v tento deň sa každoročne zúčastňujú vysokopostavení reprezentanti štátu, vrátane prezidenta, predsedu NR SR a premiéra.

 

Lajčák absolvoval dnes v Ramallahu v sprievode prezidenta SR stretnutie s predsedom vlády Palestíny R. Hamdallahom, rokoval s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Al Malkím a následne navštívil Kostol narodenia v Bethleheme. Zajtra pokračuje ministrov program stretnutiami s predstaviteľmi štátu Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies