Lajčák v Bielom dome o Ukrajine a európskej bezpečnosti

NETKY.SK • 31 Január 2015, 16:48 • 2 min
Lajčák v Bielom dome o Ukrajine a európskej bezpečnosti

WASHINGTON - Najlepšia odpoveď na súčasné problémy východne od hraníc Európskej únie je úspešná a stabilná Ukrajina.

slovakia

left justify in out

"Európska únia by mala hrať v ukrajinskom úspechu väčšiu úlohu," konštatoval podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák vo Washingtone vo štvrtok a v piatok počas rozhovorov s viceprezidentom USA Joeom Bidenom i poradkyňou prezidenta Obamu pre národnú bezpečnosť Susan Riceovou.
      

O Ukrajine v kontexte politiky Východného partnerstva diskutoval aj s účastníkmi konferencie Atlantickej rady nazvanej "Smerom k transatlantickej stratégii pre Východ Európy".
      

"Úspech Ukrajiny spočíva v potieraní korupcie, inkluzívnom dialógu s regiónmi, zbavení sa vplyvu oligarchov a v osvojení si filozofie reforiem," zdôraznil minister Lajčák. Partnerom na stretnutiach v Bielom dome vysvetľoval slovenský pohľad na ukrajinskú krízu a možnosti jej riešenia.
      

So Susan Riceovou ocenili vysokú úroveň dvojstranných vzťahov medzi SR a USA a diskutovali, ako môžu EÚ a Spojené štáty pomôcť Ukrajine nastoliť mier a prosperitu. "Namiesto silových riešení a diskusií o dodávkach zbraní by som radšej videl výraznejší politický proces, ktorý vedie Európska únia," konštatoval minister M. Lajčák.
      

Na stretnutí s viceprezidentom Bidenom bola Ukrajina jedinou témou rozhovoru. "Spojené štáty ako náš spojenec dávajú jasne najavo, že si robia starosti z vývoja situácie na východe Ukrajiny, a chcú počuť názory európskych partnerov na to, ako túto situáciu riešiť," uviedol minister Lajčák. "Oceňujem, že sa Joe Biden pýtal, ako vidíme situáciu a východiská z nej my. Oceňujem aj mieru záujmu a rozsah znalostí, ktoré k téme ukázal," dodal minister Lajčák, ktorý po rokovaniach v USA odlieta v nedeľu na oficiálnu návštevu Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies