Lajčák: V Austrálii podpísal Dohodu o programe pracovných dovoleniek

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 11:23 • 2 min
Lajčák: V Austrálii podpísal Dohodu o programe pracovných dovoleniek

BRATISLAVA/CANBERRA - Dohodu o programe pracovných dovoleniek podpísali dnes v austrálskej Canberre minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a jeho austrálska rezortná kolegyňa Julia Bishopová.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Peter Stano, mladí ľudia zo Slovenska a Austrálie tak dostanú možnosť študovať, pracovať a cestovať v týchto dvoch krajinách. "Verím, že program využijú okrem našich študentov aj austrálski študenti, aby spoznali Slovensko a strednú Európu," uviedol Lajčák. Na základe tejto dohody vydajú obe vlády 200 víz ročne pre mladých ľudí vo veku od 18 do 30 rokov, aby mohli študovať a pracovať v partnerskej krajine.


Podľa Lajčáka Slovensko a Austráliu spája mnoho vecí aj napriek geografickej vzdialenosti. "Okrem početnej krajanskej komunity a približne 1 500 Slovákov, ktorí v súčasnosti v Austrálii študujú, nás spájajú aj spoločné hodnoty, názory na medzinárodné otázky a čelíme rovnakým výzvam ako sú terorizmus, migrácia či klimatické zmeny," poznamenal minister. Obe krajiny donedávna spoločne pôsobili aj v medzinárodnej vojenskej misii ISAF v Afganistane. Šéf rezortu zahraničia Bishopovej navrhol aj rozbehnutie spolupráce vo formáte V4 plus. Ako informuje Stano, dohodli sa, že konkrétne možnosti prediskutujú na expertnej úrovni čo najskôr.


Ministri sa počas svojho rokovania prediskutovali iránsky jadrový program, venovali aj situácii na Ukrajine, kríze v arabských krajinách aj fenoménu takzvaného Islamského štátu. Zamerali najmä na problém zahraničných bojovníkov, teda občanov Európskej únie alebo Austrálie, ktorí dobrovoľne odchádzajú bojovať do konfliktných zón a predstavujú bezpečnostné riziko, keď sa vracajú nazad do vlasti. Lajčák a Bishopová sa tiež dotkli témy ilegálnej imigrácie, ktorej čelí tak EÚ ako aj Austrália, a prebrali možnosti, ako si môžu Austrália a Európska únia vymieňať skúsenosti pri riešení tohto problému. Lajčák na stretnutí takisto podporil uzavretie Dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Austráliou. Slovensko má podľa neho záujem aj o rozvoj spolupráce v oblasti informačných technológií a tiež v oblasti štátnej správy. Preto sú súčasťou ministrovej delegácie v Austrálii predstavitelia Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby a Reakčného tímu pre počítačovú bezpečnosť, ktorí popri oficiálnom programe absolvovali rokovania k téme kybernetickej ochrany.


Lajčáka počas jeho pobytu v Canberre prijala aj predsedníčka dolnej komory parlamentu Bronwyn Bishopová a stretol sa aj s tieňovou ministerkou zahraničných vecí opozičnej Labouristickej strany Tanyou Plibersekovou. Témou oboch rozhovorov boli možnosti rozvoja bilaterálnych vzťahov a výmena názorov na aktuálne medzinárodné otázky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies