Lajčák: Utečenci prichádzajúci cez Rusko nie sú zásadný problém

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 17:41 • 2 min
Lajčák: Utečenci prichádzajúci cez Rusko nie sú zásadný problém

BRUSEL - Utečenci prichádzajúci cez územie Ruska nie sú pre Európsku úniu zásadným problémom. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v rámci dnešného zasadnutia Rady EU pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Týmito slovami reagoval na slová šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka, ktorý pre český denník Hospodářské noviny uviedol, že súčasnej utečeneckej kríze v Európe pomáha aj Rusko.

 

Lajčák v tejto súvislosti zdôraznil, že takáto informácia nezaznela na pondelňajšom rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli ani v rámci dnešného zasadnutia Rady EU pre všeobecné záležitosti.

 

Slovenský minister pripustil, že v súvislosti s migráciou, ktorá ovplyvňuje členské krajiny únie, sa spomína aj Rusko. "Ale ten rozmer nikdy nebol masívny do takej miery, aby to bol problém pre Európsku úniu. Rovnako tak to nevnímam ako problém v prípade Slovenska," skonštatoval Lajčák.

 

Zaorálek na priamu otázku novinárov o "severnej ceste" pre migrantov cez Rusko a škandinávske krajiny, odpovedal, že o tejto možnosti ministri hovorili v pondelok, ale už aj predtým, lebo je to téma, o ktorej sa diskutuje už dlhší čas.

 

"Nie je to nejaká zásadná téma, ale tie informácie sú od severských krajín. Hoci to nie sú dramatické počty, ale my hovoríme o všetkých variantoch. Dnes sme hovorili o Líbyi a o možnom otváraní stredomorskej cesty. Aj preto je to pre nás téma. Aj keď ide len o počty stoviek, tisícok," povedal Zaorálek.

 

Šéf českej diplomacie zdôraznil, že jeho slová o ruskej pomoci pre utečencov netreba vnímať ako varovanie pre Rusko, je to iba fakt, o ktorom sa na pôde EÚ už dlhšie hovorí. V pondelok sa o tejto otázke hovorilo v rámci diskusií o možných cestách k obnoveniu dôvery medzi EÚ a Ruskom.

 

Pri otázke utečencov podľa Zaorálka treba brať do úvahy ruské vojenské zásahy v Sýrii, ktoré viedli k zvýšeniu počtu utečencov. Len boje o Aleppo na severe Sýrie, kde sa angažovali aj Rusi, mohli vyhnať z domovov státisíce ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies