Lajčák uistil bosnianskeho lídra, že SR podporuje Sarajevo na ceste do EÚ

NETKY.SK • 15 Február 2016, 14:27 • 2 min
Lajčák uistil bosnianskeho lídra, že SR podporuje Sarajevo na ceste do EÚ

BRUSEL - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák sa dnes dopoludnia v Bruseli stretol s predsedom kolektívneho prezidentského úradu Bosny a Hercegoviny Draganom Čovičom, ktorý do rúk holandského predsedníctva v EÚ podal oficiálnu žiadosť svojej krajiny o členstvo v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

"Blahoželám Bosne a Hercegovine k podaniu prihlášky do EÚ. Je to začiatok novej etapy, významný krok v integračnom procese krajiny a dôležitý záväzok robiť rozhodné reformy a zavádzať európske štandardy do politického, ekonomického a spoločenského života krajiny," uviedol Lajčák po rokovaní s Čovičom.

 

Dodal, že tento krok je povzbudením pre všetkých v Bosne a Hercegovine, ktorí veria v európsku perspektívu a európsku cestu. Slovensko je podľa neho pripravené pomáhať Sarajevu svojimi skúsenosťami.

 

"Ubezpečil som Čoviča o slovenskej podpore pre Bosnu a Hercegovinu a tiež o tom, že slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie bude venovať primeranú pozornosť tak európskej perspektíve Bosny a Hercegoviny ako aj rozširovaniu EÚ ako takému," uviedol Lajčák.

 

Bosna po prvý raz prejavila záujem o členstvo v tomto bloku v roku 2008, keď s EÚ podpísala stabilizačnú a asociačnú dohodu - 13 rokov po ukončení krvavej občianskej vojny, ktorá zanechala túto balkánsku krajinu etnicky rozdelenú.

 

"Mnohí pochybovali, že by sme boli v pozícii, požiadať o členstvo v EÚ kvôli zložitým vzťahom, ktoré máme v krajine," priznal Čovič pred novinármi v Bruseli. Čovič, ktorý je na čele trojstranného predsedníctva tejto krajiny zároveň pripomenul, že ide o "mimoriadny, priam historický deň" pre jeho krajinu a dodal, že je presvedčený, že Bosna a Hercegovina patrí do európskej rodiny národov.

 

Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn však do Sarajeva odkázal, že to je len "začiatok dlhej cesty".

"Členstvo nie je možné v priebehu niekoľkých mesiacov alebo niekoľkých rokov. Gratulujeme, ale je to začiatok veľmi tvrdej práce," skonštatoval Hahn.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies