Lajčák udelil Zlatú plaketu generálnemu tajomníkovi ESVČ Vimontovi

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 14:43 • 2 min
Lajčák udelil Zlatú plaketu generálnemu tajomníkovi ESVČ Vimontovi

BRUSEL/BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák udelil dnes v Bruseli prvému generálnemu tajomníkovi Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Pierrovi Vimontovi Zlatú plaketu ministra za jeho prínos k budovaniu európskej diplomacie.

slovakia

left justify in out

"Toto ocenenie vám odovzdávam za váš obrovský podiel na vytváraní a etablovaní štruktúr európskej diplomatickej služby, ako aj za váš vysoko profesionálny prístup zameraný na posilňovanie hlasu EÚ na svetovej scéne," povedal Lajčák.
     

Francúzsky diplomat Pierre Vimont sa po vzniku ESVČ stal v decembri 2010 prvým výkonným generálnym tajomníkom služby. Ide o druhý najvyšší post v ESVČ po vysokej predstaviteľke EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Vimontovo funkčné obdobie vypršalo 28. februára tohto roku.
     

Vimont bol predtým francúzskym veľvyslancom v USA.
     

Minister Lajčák s ním spolupracoval v čase svojho pôsobenia v ESVČ v rokoch 2010–12, keď pracoval ako zástupca vysokej predstaviteľky EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej pre Balkán, východnú Európu a Rusko, a následne aj po opätovnom prevzatí funkcie ministra zahraničných vecí SR.
     

Na udeľovaní ocenenia na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli sa zúčastnili aj bývalí spolupracovníci Vimonta - vysokí manažéri ESVČ zodpovední za susedskú politiku EÚ -, ako aj slovenskí diplomati.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies