Lajčák udelil ocenenia Vyslanec dobrej vôle 2015

NETKY.SK • 10 December 2015, 07:22 • 2 min
Lajčák udelil ocenenia Vyslanec dobrej vôle 2015

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák dnes v Bratislave odovzdal ocenenia Vyslanec dobrej vôle (Goodwill Envoy) úspešným Slovákom, ktorí šíria dobré meno Slovenska v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Laureátmi 4. ročníka ocenenia sa stali herečka Barbora Bobuľová, martinská rodáčka pôsobiaca v Taliansku, producent Ján Mojto, rodák z Nitry, ktorý sa v Nemecku a Rakúsku venuje produkcii historických filmov a televíznych seriálov vo svojej úspešnej spoločnosti EOS, a Juraj Hromkovič, bratislavský rodák, popredný európsky odborník na počítačové vedy a teoretickú informatiku, ktorý je od roku 2004 profesorom na prestížnom Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu.

 

"Zmyslom týchto ocenení je vyjadriť naše uznanie, obdiv a poďakovanie týmto vynikajúcim osobnostiam. Máme ambíciu predstaviť ich širšej slovenskej verejnosti. Dúfam, že budú inšpiráciou hlavne pre tých, ktorí si myslia, že nemáme možnosti, schopnosti, talent a pracovitosť, aby sme sa presadili vo veľkom svete," uviedol vo svojom príhovore minister Lajčák, ktorý ocenenie Vyslanec dobrej vôle udeľuje od roku 2010. Druhýkrát bolo udeľované v roku 2013 a tretí raz v roku 2014.

 

"Budem sa snažiť naďalej šíriť dobré meno Slovenska a reprezentovať túto krajinu. Poskytla mi a umožnila mi postaviť sa na dosky, ktoré znamenajú svet," povedala mimoriadne dojatá a vďačná Barbora Bobuľová. Ešte ako gymnazistka hrala v SND, počas štúdia na VŠMU odišla študovať na Circle in The Square Theatre School do New Yorku a napokon sa usadila v Taliansku. Prvý film tam nakrútila koncom 90. rokov a odvtedy v jej filmografii pribudla vyše dvadsiatka zahraničných snímok. Bránu do sveta talianskej kinematografie jej otvorila úloha princeznej Oranžskej vo veľkofilme Marca Bellocchia Princ Homburský. Herečka, ktorá sa vo filmoch objavila po boku hviezd ako Gérard Depardieu, Vanessa Redgrave či Michele Placido, poďakovala najmä svojim rodičom a všetkým pedagógom, profesorom, osobnostiam slovenského kultúrneho života. "Zasvätili ma do hereckého umenia a umožnili mi ho šíriť aj za hranicami tejto krajiny," dodala Barbora Bobuľová, držiteľka Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon vo filme Diváčka, ocenenia Zlatá stuha od Národného zväzu talianskych filmových novinárov či ceny Davida di Donatella v kategórii najlepší herecký výkon za film Cuore Sacro.

 

Ján Mojto sa podieľal na zrode filmových titulov ako napríklad Tisícročná včela, Perinbaba, Bedári, Gróf Monte Christo, Napoleon, Pád Tretej ríše, Vojna a mier či Oscarom ovenčeného diela Životy tých druhých. Od 70. rokov pôsobí v zahraničí a býva označovaný za jedného z najlepších stratégov filmového obchodu v Európe. Ocenený producent adresoval vo svojom príhovore ministrovi Lajčákovi aj tieto slová: "Urobili ste vyslancom utečenca, pretože ja som bol 20 rokov utečencom. Dnes sa zo Slovenska našťastie neuteká, ale pred bránami Európy stoja zase utečenci, a nemusia byť iba ohrozením, ale obohatením krajín, ktoré ich prijali."

 

Tretí Vyslanec dobrej vôle 2015 Juraj Hromkovič vyjadril vďaku za to, že toto ocenenie vôbec existuje. "Je to pokus spevniť alebo budovať vzťah medzi Slovenskom ako našou rodnou vlasťou a tzv. zahraničnými Slovákmi a tá idea je veľmi pekná. Je aj motorom našej ďalšej spolupráce, investícia do budúcnosti," upozornil vedec, ktorý sa vo svojej práci zameriava najmä na algoritmiku, teóriu zložitosti a diskrétnu matematiku. Výnimočný je aj tým, že podporuje talentovaných informatikov zo Slovenska. Pravidelne pozýva a spolufinancuje pobyty slovenských vedcov a študentov na ETH v Zürichu, ako aj ich účasť na prestížnych medzinárodných súťažiach a tréningoch. Profesor Hromkovič ďalej pripomenul, že v popredí ocenenia Vyslanec dobrej vôle, s ohľadom na predchádzajúcich laureátov, stojí veda a umenie. "Túto myšlienku si tiež veľmi cením, pretože veda a umenie sú dva hlavné motory vývoja ľudstva. Táto cena poukazuje aj na to, že istá časť spoločnosti si začína toto uvedomovať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona