Lajčák: Tuskov návrh demonštruje záujem, aby Británia ostala v EÚ

NETKY.SK • 3 Február 2016, 14:53 • 2 min
Lajčák: Tuskov návrh demonštruje záujem, aby Británia ostala v EÚ

BRATISLAVA - Návrh dohody s Veľkou Britániu, ktorý v utorok predstavil predseda Európskej rady Donald Tusk, demonštruje podľa slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka náš záujem, aby Veľká Británia ostala členom Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí to uviedol dnes po rokovaní vlády. Slovensko tiež podľa neho víta, že Tuskov dokument nepredpokladá otváranie európskych zmlúv. Lajčák však priznal, že v dokumente je stále viacero formulácií "nie úplne špecifických, lebo o tom v piatok budú rokovať splnomocnenci predsedov vlád v Bruseli". Ako vysvetlil, ambíciou je, aby sa otázka požiadaviek Veľkej Británie na Európsku úniu uzavrela na rokovaní Európskej rady 18. a 19. februára.
Lajčák ďalej uviedol, že dokument neobsahuje prekvapenia. Pokiaľ ide o jednotlivé požiadavky Británie, minister tvrdí, že sa kompletne stotožňujeme s Cameronovým návrhom na väčšiu konkurencieschopnosť Európy. Takisto rozumieme aj požiadavke na väčšiu národnú suverenitu. Rozumieme aj požiadavke posilniť úlohu národných parlamentov. Ide o tzv. červenú kartu, ktorá by znamenala, že zákony Bruselu by mohla zablokovať "kritická masa národných parlamentov". Poslednou, najcitlivejšie vnímanou požiadavkou Británie je však obmedzenie sociálnych benefitov pre ľudí z Európskej únie, ktorí v Británii pracujú. "My rozumieme tomu, že Británia nechce dovoliť, aby bol sociálny systém zneužívaný. Naša červená čiara, to znamená, tam kde si nevieme predstaviť ústup, je diskriminácia našich občanov - tých, ktorí sú v Británii preto, aby pracovali a vlastne prispievajú britskému ekonomickému systému a ich prínos k ekonomike je podstatne väčší, než tie benefity, ktoré dostávajú. Pokiaľ je tam niekto špekulatívne, aby ten systém zneužíval, samozrejme, britská vláda má plné právo, aby s tým skoncovala," priblížil postoj Slovenska Lajčák.


O požiadavkách Londýna bude premiér Robert Fico hovoriť s britským premiérom Davidom Cameronom vo štvrtok počas svojej pracovnej cesty vo Veľkej Británii, dodal šéf slovenskej diplomacie. Cameron bojuje za reformu Európskej únie. Svojim voličom prisľúbil, že vybojuje pre Londýn ústupky, aby občania Británie v referende o zotrvaní v EÚ nehlasovali proti odchodu, tzv. brexitu. Cameron žiada väčšiu konkurencieschopnosť Európskej únie, odmieta väčšiu integráciu do EÚ a požaduje väčšiu suverenitu národných parlamentov. Takisto žiada zrušiť povinné prijímanie eura členskými štátmi EÚ. Poslednou požiadavkou bolo obmedzenie sociálnych benefitov aj pre ľudí z krajín EÚ počas prvých štyroch rokov ich pobytu vo Veľkej Británii. Tuskov návrh dohody však hovorí o tzv. núdzovej brzde, o ktorú bude môcť štát EÚ požiadať, ak nebude zvládať vyplácanie sociálnych dávok. Museli by to však odhlasovať ostatné krajiny európskej dvadsaťosmičky. Ak Cameron vybojuje reformu EÚ, bude vyzývať občanov, aby zahlasovali za zotrvanie Británie v Únii v referende. To by sa mohlo uskutočniť už v júni tohto roka, najneskôr však musí byť do konca roka 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies