Lajčák: Turecko je strategický partner pre Európsku úniu

NETKY.SK • 26 August 2016, 08:37 • 2 min
Lajčák: Turecko je strategický partner pre Európsku úniu

BRATISLAVA - Turecko je strategický partner pre Európsku úniu (EÚ) a je veľa tém, o ktorých s ním treba hovoriť, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Počas štvrtkovej návštevy Ankary sa v tejto súvislosti zhodol so svojimi tureckými partnermi, že mať spolu dialóg a hovoriť o veciach otvorene je podstatne lepšie než si posielať odkazy cez médiá. Ako informoval agentúru SITA hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, slovenský minister navštívil Turecko nielen ako šéf slovenského rezortu diplomacie ale aj ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ .

 

Po júlovom neúspešnom puči v Turecku ho Európska únia odsúdila a podporila legitímnu vládu a prezidenta. "Napriek tomu následne došlo k zhoršeniu vzájomnej atmosféry a dôvery medzi úniou a Tureckom, " konštatoval Lajčák. Minister preto hovoril s tureckými partnermi čo sa vlastne udialo, kde je príčina nedorozumenia a hlavne čo treba urobiť aby sa vzájomná dôvera zvýšila, aby došlo k posunu v prístupových rokovaniach a v témach ako sú vízová liberalizácia, readmisná dohoda a migračná dohoda. Zároveň minister dodal, že jeho návšteva potvrdila "ako dôležité je stretávať sa, komunikovať, hovoriť priamo o veciach, na ktoré máme odlišné názory, pýtať sa a dostávať odpovede". Veľmi dôležitým priestorom pre takúto výmenu bude budúcotýždňová neformálna schôdzka ministrov zahraničných vecí EÚ v Bratislave. Na nej sa bude hovoriť o Turecku a zúčastniť by sa jej mal aj turecký partner.

 

Slovenský minister sa počas krátkeho pobytu v Ankare stretol s predsedom parlamentu Ismailom Kahramanom, položil kvety na pamiatku obetí prevratu v rozbombardovanom vestibule Veľkého národného zhromaždenia, rokoval s premiérom Binalim Yildirimom, ministrom zahraničnych vecí Mevlutom Čavušoglum a ministrom pre európske záležitosti Omerom Celikom. Všetci tureckí partneri opakovane na rokovaniach aj verejne pred médiami vyzdvihli postoj Slovenska k neúspešnému pokusu o prevrat a poďakovali sa za solidaritu a podporu, ocenili najmä to, že minister Lajčák bol z európskych partnerov prvý, kto počas kritickej noci 15. júla volal svojim tureckým partnerom a ubezpečil ich o podpore SR a EÚ, informoval Stano.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies