Lajčák: Turecko je kľúčovým hráčom v celosvetovom boji proti IS

NETKY.SK • 11 December 2014, 18:20 • 2 min
Lajčák: Turecko je kľúčovým hráčom v celosvetovom boji proti IS

ANKARA/BRATISLAVA - Turecko ako člen NATO je dôležitým regionálnym aktérom s potenciálom prispievať k zmierňovaniu napätia v jeho širšom bezprostrednom susedstve, osobitne pri riešení konfliktu v Sýrii a v boji proti Islamskému štátu (IS). Počas svojej oficiálnej dvojdňovej návštevy (10.-11.12.) v Turecku to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Podľa neho môže Ankara v obnovení mieru na Blízkom východe urobiť veľmi veľa. "Je kľúčovým hráčom v celosvetovom boji proti IS, v úsilí obmedziť financovanie terorizmu, zamedziť dodávky zbraní a munície, zastaviť nábor a tranzit cudzích bojovníkov do Sýrie a Iraku," podčiarkol.
     

Turecko so Sýriou a Irakom, ktorých rozsiahle územia obsadili militanti z IS, zdieľa 1200-kilometrovú hranicu. Odmieta sa však otvorene angažovať vojensky v boji proti Islamskému štátu argumentujúc, že samotné letecké útoky koalície vedenej Američanmi neprinesú trvácnu stabilitu. Trvá na tom, že ak USA chcú jeho pomoc, tak sa musia menej venovať boju s militantmi z IS a viac zvrhnutiu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
     

Lajčák sa v tureckej metropole stretol s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Hlavnú časť rokovaní ale absolvoval s rezortným partnerom Mevlütom Čavušogluom. Informoval o tom tlačový odbor MZV SR.
     

Slovenský minister ocenil príspevok Turecka pri zvládaní vlny utečencov a jej humanitárnych dôsledkov, kde bude EÚ naďalej poskytovať Ankare podporu. Po troch rokoch bojov v Sýrii je v susedných krajinách registrovaných viac ako 3,2 milióna utečencov, z toho 1,6 milióna v Turecku.
     

Na stretnutí s ministrom pre záležitosti EÚ Volkanom Bozkirom Lajčák pripomenul, že rozširovanie únie je jednou z jej najúspešnejších politík. "Slovensko sa vždy zasadzovalo za podporu proeurópskej cesty Turecka a krajín západného Balkánu. Vítame preto pokrok v prístupových kapitolách založený na plnení stanovených kritérií. EÚ je dôležitá pre Turecko a Turecko je rovnako dôležité pre EÚ," zdôraznil.
     

S tureckým ministrom dopravy Lütfi Elvanom zase podpísal zmluvu o medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej doprave, ktorá vytvára predpoklad pre znásobenie ekonomických väzieb medzi oboma krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies