Lajčák: Trváme na dôslednom a objektívnom vyšetrení udalostí v Kumanove

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 17:22 • 2 min
Lajčák: Trváme na dôslednom a objektívnom vyšetrení udalostí v Kumanove

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák považuje situáciu v Macedónsku za mimoriadne závažnú. Ako poznamenal, ide o kandidátsku krajinu na členstvo v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

"V tejto chvíli by bolo predčasné robiť akékoľvek závery, ale musíme trvať na tom, aby záležitosť bola dôsledne, objektívne a nestranne vyšetrená," uviedol pre TASR.
     

Macedónske mesto Kumanovo zažilo uplynulý víkend policajný zásah proti ozbrojenej teroristickej skupine, pri ktorom prišlo o život osem policajtov a 14 ozbrojencov albánskej národnosti.
     

Šéf macedónskej diplomacie Nikola Poposki potvrdil, že časť ozbrojenej skupiny pôsobila v minulosti v macedónskej Národnej oslobodzovacej armáde, ale aj v Kosovskej oslobodzovacej armáde. Macedónski predstavitelia z eskalácie extrémizmu vo svojej krajine nepriamo obvinili Európsku úniu, ktorá podľa nich pridlho bráni Skopje v členstve, keďže za desať rokov s ňou ešte neotvorila prístupové rokovania.
     

Lajčák s touto kritikou nesúhlasí. Pripomenul, že tak Macedónsko, ako aj ďalšie krajiny západného Balkánu, sú každoročne objektívne hodnotené Európskou komisiou. "Tá presne definuje pokrok alebo absenciu pokroku v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Táto správa by mala slúžiť vládam ako návod na to, ako sa majú správať a na ktoré oblasti sa majú zamerať. Macedónsko presne vie, aké boli výhrady zo strany Európskej únie," podčiarkol.
     

Krajina sa už dlhší čas zmieta v politickej kríze. Opozícia zverejnila zostrihy audiozáznamov ilegálne odpočúvaných občanov a naznačila, že vláda takto porušila práva tisícov Macedóncov a navyše nezákonne zasahovala do činnosti justície. Žiada za to demisiu premiéra Nikolu Gruevského. Opozícia zároveň pokračuje v bojkote rokovania parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies