Lajčák: Treba vyvinúť tlak na Pchjongjang, aby prestal rinčať zbraňami

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 11:09 • 2 min
Lajčák: Treba vyvinúť tlak na Pchjongjang, aby prestal rinčať zbraňami

Brusel - Severoatlantická aliancia ako politicko-vojenská organizácia sa nemôže nevyjadriť k tomu, keď niekto rinčí zbraňami a vyhráža sa, že použije nielen balistické rakety, ale dokonca aj jadrové zbrane. Tak zhodnotil utorňajšiu politickú deklaráciu ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v utorok v spoločnom stanovisku odsúdili Severnú Kóreu za strašenie jadrovými zbraňami a zvyšovanie napätia na Kórejskom polostrove. 
      

V dokumente sa spresňuje, že provokácie Severnej Kórey sú porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ohrozením regionálnej stability. Postoj Pchjongjangu podľa diplomatov NATO podkopáva perspektívu mierového urovnania vzťahov na Kórejskom polostrove a je hrozbou pre svetový mier a bezpečnosť.
      

"Čo najostrejšie odsudzujeme pokračujúci vývoj balistických rakiet a jadrového vojenského programu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a jej súčasnú plamennú rétoriku plnú hrozieb," uvádza sa v oficiálnom dokumente zo zasadania ministrov členských krajín aliancie.
      

"Je našou primárnou zodpovednosťou, aby sme na to reagovali a urobili sme to dostatočne jasne," vysvetlil postoj aliancie minister zahraničných vecí SR v rozhovore pre TASR.
      

Lajčák upozornil, že situácia na Kórejskom polostrove nebola súčasťou pracovnej agendy ministerskej konferencie v Bruseli, avšak diplomati z členských štátov NATO spoločnou politickou deklaráciou dali najavo, že to, čo robí Severná Kórea, je naozaj globálnou hrozbou a je treba, aby všetky medzinárodné štruktúry reagovali.
     

 Šéf slovenskej diplomacie v tomto smere upozornil na význam toho, že Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) jednomyseľne schválila rezolúciu voči Severnej Kórei: na rozdiel od iných sporných otázok vo svete, kde členovia BR OSN majú rozdielne pozície.
     

 "Nikto nemá žiadne pochybnosti, že to, čo robí Severná Kórea, je neprijateľné. Nemá zmysel špekulovať, čo by aliancia urobila, ak by došlo k naplneniu hrozieb. Dôležité je, aby medzinárodný tlak, ktorý existuje, pritlačil na Pchjongjang, aby prestal rinčať zbraňami a raketami a aby sa začal správať zodpovedne. To, čo robia teraz, sa zodpovednosťou nedá nazvať," zhodnotil správanie predstaviteľov KĽDR.
     

 Lajčák zároveň upozornil, že primárnou platformou pre riešenie otázky bezpečnosti na Kórejskom polostrove je OSN, kde sú okrem EÚ plne angažované aj Rusko a Čína - mocnosti, s ktorými NATO v prípade situácie v tomto regióne sleduje ten istý cieľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona