Lajčák: Treba si počkať na Trumpove vyjadrenia po nástupe do úradu

NETKY.SK • 16 Január 2017, 18:07 • 2 min
Lajčák: Treba si počkať na Trumpove vyjadrenia po nástupe do úradu

BRUSEL - Najnovšie vyjadrenia budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa pre európsku tlač nie sú lichotivé pre Európsku úniu; treba však počkať na to, ako sa bude vyjadrovať po nástupe do úradu. Uviedol to dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na bruselskom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

slovakia

left justify in out

Lajčák novinárom povedal, že rozhovory, ktoré Trump v posledných dňoch poskytol viacerým európskym periodikám, vyvolali medzi európskymi diplomatmi viacero otáznikov. Trump okrem iného hovoril o "zastaranej" Severoatlantickej aliancii či o možnom odchode ďalších krajín z EÚ.

 

Lajčák však zdôraznil, že 28 ministrov zahraničných vecí EÚ by nemalo komentovať "každé jedno vyjadrenie", osobitne od ľudí, ktorí ešte ani nie sú vo svojich úradoch. Upozornil, že ich slová budú mať inú váhu po nástupe do funkcií.

Podľa slovenského ministra však takéto vyjadrenia naznačujú určité trendy v americkej politike, na ktoré sa EÚ musí pripraviť.

 

"Pokiaľ ide o vyjadrenia na adresu NATO, tam by som sa nezameral na slovo zastaraná, či nepotrebná, ale skôr na to, že aliancia by sa mala zmeniť tak, aby bola schopná čeliť tomu, čo je dnes najväčším nebezpečenstvom a to je terorizmus," povedal Lajčák.

 

Aliancia je podľa neho ešte stále nastavená skôr na boj s konvenčným nepriateľom s jasne definovanými vojenskými prostriedkami, ale dnes sú hrozby už iného rázu.

 

Minister priznal, že Trumpove slová o ďalších krajinách túžiacich po odchode z Únie, nie sú pre ňu lichotivé. On osobne by však tieto slová vnímal skôr v kontexte vyjadrenia pre britský denník a "pre britské uši".

 

"Možno že pre európskych partnerov by tie vyjadrenia na tie isté témy boli trochu iné. Ale po nástupe Donalda Trumpa do úradu očakávam, že tá váha a autorita úradu amerického prezidenta predsa len ovplyvní aj jeho vyjadrenia," uviedol Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies