Lajčák: To, že objednávka na šéfa OSN bola nakoniec iná, sme nevedeli ovplyvniť

NETKY.SK • 30 December 2016, 16:25 • 2 min
Lajčák: To, že objednávka na šéfa OSN bola nakoniec iná, sme nevedeli ovplyvniť

BRATISLAVA – Bola to úžasná skúsenosť, vynikajúca možnosť zviditeľniť Slovensko aj v takých častiach našej planéty, kde sa o nás veľa nevie. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) to povedal v rozhovore pre TASR o svojej tohtoročnej kandidatúre na post generálneho tajomníka OSN.

slovakia

left justify in out

"Cítim a dostávam tú spätnú väzbu, ako veľmi to pomohlo prestíži Slovenska a renomé slovenskej diplomacie. Skončiť na prvom mieste našej regionálnej skupiny, o ktorej sa od začiatku hovorilo, že by mala obsadiť túto pozíciu, naozaj nie je dôvod, aby bol človek rozčarovaný, práve naopak," uviedol minister, pričom dodal, že slovenská účasť v procese voľby zanechala veľmi silné odozvy.

 

Zdôraznil, že prvýkrát v dejinách sa proces voľby generálneho tajomníka OSN konal pred očami celej svetovej verejnosti transparentne, uskutočnili sa verejné hearingy za účasti všetkých členských krajín, ktoré sa online prenášali do celého sveta. Spomedzi východoeurópskych kandidátov skončil Miroslav Lajčák najvyššie, v celkovom rebríčku na druhom mieste.

 

Výsledok označil svojho času za bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. "To, že bola objednávka nakoniec iným smerom, ako sa od začiatku hovorilo, teda, že Východoeurópan, alebo žena, alebo optimálne oboje, to už je rozhodnutie, ktoré my nevieme ovplyvniť. Keď sa však na to pozerám spätne, tak to bola jednoznačne pozitívna skúsenosť a som rád, že som bol toho účastníkom," konštatoval už dnes s odstupom času minister.

 

Bezpečnostná rada OSN sa začiatkom októbra jednohlasne dohodla na novom generálnom tajomníkovi svetovej organizácie, niekdajšom portugalskom premiérovi a bývalom vysokom komisárovi OSN pre utečencov Antóniovi Guterresovi. Ten vyšiel ako favorit zo šiestich kôl neoficiálneho hlasovania o kandidátoch, vo všetkých zvíťazil. V šiestom kole dostal 13 hlasov "za", žiaden hlas "proti" a dva hlasy "nevyjadrujem sa".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies