Lajčák: Témami nášho predsedníctva v EÚ môžu byť energetika aj voda

NETKY.SK • 12 Január 2015, 16:28 • 2 min
Lajčák: Témami nášho predsedníctva v EÚ môžu byť energetika aj voda

BRATISLAVA - Témami budúcoročného predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie by mohla byť energetika, boj proti daňovým únikom a téma vody.

slovakia

left justify in out

„To sú témy, ktoré sú pre Slovensko zaujímavé,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi politických strán KDH, SDKÚ, SaS, OĽaNO, Most-Híd a Sieť.

 

Keďže sa predsedníctvo blíži, debata o ňom so zástupcami strán by podľa Lajčáka mala byť aktívnejšia. Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že na budúci rok čakajú Slovákov parlamentné voľby, z ktorých vzíde aj nová vláda. Novovymenovaní ministri sa tak už budú musieť predsedníctvom vážne zaoberať. „Dohodli sme sa, že sa budeme stretávať častejšie. Najbližšie, keď budeme mať istý náčrt programu,“ dodal Lajčák. 


Cieľom dnešného stretnutia, ktoré sa konalo z iniciatívy ministra zahraničia, bolo informovať politické strany o stave doterajších príprav na predsedníctvo, ale aj o tom, aké prípravy Slovensko čakajú v tomto roku. Stretnutie nadväzuje na podpis Deklarácie k príprave a výkonu predsedníctva SR v Rade EÚ z mája 2013, ktorou sa vtedajšie parlamentné strany prihlásili k zodpovednému prístupu a nepolitizovaniu témy. Aj dnes sa podľa Lajčáka predstavitelia strán zhodli na tom, že predsedníctvo by malo byť úspešné. 

 

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona