Lajčák: Svetový systém etablovaný po Studenej vojne sa chýli k svojmu koncu

NETKY.SK • 8 November 2015, 11:14 • 2 min
Lajčák: Svetový systém etablovaný po Studenej vojne sa chýli k svojmu koncu

RIGA/BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vystúpil počas víkendu na bezpečnostno-politickej konferencii v lotyšskej Rige.

slovakia

left justify in out

V záverečnom paneli venovanom budúcemu európskemu poriadku uviedol, že svetový systém etablovaný po skončení Studenej vojny sa chýli k svojmu koncu. "Vzniká tu tak vákuum, ktoré nezriedka vypĺňajú neštandardní a nebezpeční hráči," zdôraznil s tým, že pre vyrovnanie sa so situáciou a pre to, aby mohla byť Európska únia globálnym hráčom, musí najskôr zvládnuť svoje vnútorné problémy.

 

"Ak chceme byť globálnym lídrom, musíme ísť vlastným príkladom - bez toho, aby sme niekomu niečo nanucovali a uplatňovali dvojaké štandardy tak, že budeme podporovať a rešpektovať pravidlá, princípy a hodnoty," zdôraznil Lajčák.

 

Okrem toho, na okraj konferencie vystúpil ako hlavný rečník na podujatí o politike otvorených dverí Severoatlantickej aliancie a na diskusii o komplikovanej politickej situácii v Moldavsku. Rokoval aj s riaditeľom Centra pre strategickú komunikáciu NATO Janisom Sartsom o možnosti špecifickej spolupráci centra so Slovenskom.

 

O príprave budúcoročného slovenského predsedníctva v Európskej únii diskutoval so svojím rezortným partnerom Edgarsom Rinkévičsom. Lotyšsko predsedalo Rade EÚ v prvej polovici tohto roka.

 

"Lotyšské skúsenosti sú pre nás veľmi cenné a inšpiratívne, keďže aj v prípade Lotyšska išlo o historicky prvé predsedníctvo," poznamenal. Venovali sa tiež politike Východného partnerstva Európskej únie a situácii na Ukrajine.

 

Lajčák ocenil rastúcu tendenciu návštevnosti lotyšských turistov na Slovensku. Umožnilo to predovšetkým letecké spojenie medzi Rigou a Popradom, ktoré od minulého roku zaviedla spoločnosť airBaltic. V tejto sezóne počet liniek strojnásobí a od 15. decembra bude danú linku obsluhovať každý utorok, štvrtok a sobotu, počas týždňa aj s medzipristátím vo Varšave.

 

O zavedení novej frekvencie spojov diskutoval minister priamo v sídle airBaltic v Rige s jej viceprezidentom Martinom Sedlackým.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies