Lajčák: Summit EÚ má priniesť právne čistú a vykonateľnú dohodu s Tureckom

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 14:36 • 2 min
Lajčák: Summit EÚ má priniesť právne čistú a vykonateľnú dohodu s Tureckom

BRUSEL - Dohoda medzi EÚ s Tureckom, ktorá vzíde z tohtotýždňového summitu lídrov EÚ a je zameraná na riešenie migračnej krízy, musí byť právne čistá a rýchlo vykonateľná.

slovakia

left justify in out

Po skončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti to v Bruseli uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

 

Lajčák pripomenul, že hlavnou témou rokovaní diplomatov bola príprava agendy summitu. Dominovala otázka vzťahov s Tureckom a program humanitárnej pomoci pre Grécko.

 

Šéf slovenskej diplomacie skonštatoval, že pre dohodu o riešení migračnej krízy má Turecko kľúčovú pozíciu, lebo bez účasti tejto krajiny nemožno hovoriť o riešení krízy. Na druhej strane však to musí byť dohoda vyvážená a partnerská.

 

"EÚ ukázala dostatok flexibility a ústretovosti voči Turecku, ale ten vzťah musí byť partnerský - obe strany musia plniť svoju časť zodpovednosti," zdôraznil Lajčák.

 

Na otázku TASR, či Rada ministrov zohľadňuje kritické hlasy, podľa ktorých EÚ "zapredáva svoju dušu" Turecku, Lajčák odpovedal, že EÚ má dostatočne silné vnútorné kontrolné mechanizmy a váhy na to, aby "sme si mohlo byť istí, že nevypredávame naše hodnoty".

 

Priznal však, že únia preukázala ústretovosť voči celej sérii otázok, to však nikdy nesmie byť "na úkor našich pravidiel a hodnôt". Podľa jeho slov bolo chybou, že únia donedávna blokovala prístupové rokovania s Ankarou, čo zbytočne viedlo k určitým animozitám a dnes musí EÚ demonštrovať ústretovosť, ktorá by ináč nebola potrebná.

 

V prípade Grécka podľa Lajčáka zavládol medzi ministrami konsenzus, že tejto krajine, nezvládajúcej problémy s utečencami, treba pomôcť. Minister spresnil, že podmienky v preplnených utečeneckých táboroch v Grécku sú pre krajinu EÚ nedôstojné.

 

Vítaný je podľa neho návrh Európskej komisie v rámci nového pomocného nástroja poskytnúť Grékom 700 miliónov eur na dobu troch rokov (2016-18); členské štáty sú však Aténam ochotné pomáhať aj po bilaterálnej línii.

 

Lajčák zároveň vyjadril nádej, že nadchádzajúci summit EÚ bude bez prekvapení - nie ako počas minulého týždňa, keď lídri EÚ našli na stole iný dokument súvisiaci s riešením migračnej krízy, ako bolo vopred dohodnuté.

 

Do štvrtkového summitu sa predseda Európskej rady Donald Tusk pokúša "vychytať" posledné "muchy" z pripravovanej dohody. Lajčák pripomenul, že Tusk navštívil Cyprus, ktorý má viacero výhrad k postojom Turecka a k otváraniu nových prístupových kapitol, ako aj z hľadiska komplexného riešenia cyperskej otázky. Cyprus podľa neho žiada od tureckej strany "fakt za fakt, a nie fakt za prísľub".

 

Lajčák tiež zopakoval stanovisko krajín Vyšehradskej štvorky (V4), že tieto štáty presadili svoje pozície, podľa ktorých priame presídľovanie sýrskych utečencov z Turecka nebude znamenať pre členské krajiny nové záväzky v podobe utečeneckých kvót.

 

Nemenej významná bude podľa Lajčáka v dokumente prijatom na summite EÚ aj otázka zachovania ľudských práv pri predpokladanom masovom presune nelegálnych utečencov z gréckych ostrovov. Lajčák zdôraznil, že ani pri tejto otázke EÚ nesmie zabudnúť na svoje záväzky, pravidlá a hodnoty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies