Lajčák: Štáty Východného partnerstva môžu počítať s podporou Slovenska

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 10:27 • 2 min
Lajčák: Štáty Východného partnerstva môžu počítať s podporou Slovenska

BRATISLAVA - Tak pre V4, ako aj pre celú EÚ je dôležité, aby štáty Východného partnerstva boli stabilné a pokračovali v modernizácii svojich politických a ekonomických systémov.

slovakia

left justify in out

V tomto môžu počítať s podporou Slovenska aj celej V4, najmä pri odovzdávaní skúseností z vlastných transformačných procesov, ale aj pri ich približovaní k EÚ. Na rokovaní ministrov zahraničných vecí Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska v Prahe to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.


Ministri zahraničných vecí krajín V4 konštatovali, že krajiny Visegrádskej štvorky pozorne sledujú vývoj vo východnom susedstve a naďalej sú pripravené podporovať tamojších partnerov v ich reformných procesoch a prehlbovaní spolupráce s Európskou úniou. Uviedli to pred dnešnou ministerskou schôdzkou V4 s krajinami Východného partnerstva.


Lajčák pripomenul, že Slovensko presadzuje individuálny prístup ku každej zo šiestich krajín Východného partnerstva v závislosti od jej ambícií a miery, do akej sa chce priblížiť k EÚ a jej štandardom. V prípade Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny, ktoré sa v tomto smere dostali najďalej podpisom Asociačnej dohody a pokrokom pri vízovej liberalizácii s EÚ, by mala EÚ podľa Lajčáka definovať jasnú strategickú víziu ďalšieho rozvoja vzťahov.


V4 je jediné regionálne zoskupenie v Európe, ktoré organizuje pravidelné ministerské schôdzky s východnými partnermi. V Prahe sa tento raz stretávajú už po siedmykrát. V4 chce touto schôdzkou potvrdiť plnú podporu Východnému partnerstvu ako strategickej súčasti susedskej politiky EÚ postavenej na spoločných hodnotách a vzájomne výhodnej spolupráci, ktorá nie je namierená proti nikomu. Pravidelná schôdzka krajín V4 a Východného partnerstva sa uskutočňuje za účasti šéfov diplomacií šiestich partnerských krajín, medzi ktoré patrí Ukrajina, Moldavsko, Gruzínsko, Bielorusko, Arménsko a Azerbajdžan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies