Lajčák: Srbsko má všetky predpoklady stať sa v dohľadnej dobe členom EÚ

NETKY.SK • 19 Január 2016, 16:59 • 2 min
Lajčák: Srbsko má všetky predpoklady stať sa v dohľadnej dobe členom EÚ

BELEHRAD – Srbsko má podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka všetky predpoklady na to, aby sa v dohľadnej dobe stalo členským štátom Európskej únie. Na to však musí aktívne pokračovať v súčasnom trende a udržať si proeurópske smerovanie. Minister to uviedol dnes počas prednášky na Belehradskej univerzite.

slovakia

left justify in out

Lajčák bol v Srbsku na pracovnej návšteve. Odtiaľ poobede odcestoval do kosovskej metropoly Priština, kde odhalil pamätník 42 slovenským príslušníkov kontingentu KFOR, ktorí pred desiatimi rokmi zahynuli pri návrate domov.

 

Za kľúčové pri realizácii reforiem označil tri oblasti, a to preváženie kvality nad rýchlosťou, aplikáciu právneho štátu a normalizáciu vzťahov s Kosovom.

Pripomenul, že EÚ sa poučila z vlastných chýb v minulosti, preto je aktuálny integračný proces náročnejší a dôslednejší než bol v minulosti. Príkladom toho sú Rumunsko a Bulharsko, ktoré sú doteraz monitorované pre nedostatky v oblasti súdnictva, policajnej spolupráce a  korupcie.

 

"Európska únia si je vedomá toho, že si do svojich radov môže dovoliť prijať len taký štát, ktorého úroveň je porovnateľná s ostatnými členskými krajinami. Táto prísnosť je na aj prospech kandidátskej krajine," uviedol Lajčák s tým, že s tým súvisiace reformy musia byť dobre zakorenené a nezvratné.

Ako ďalej pokračoval, EÚ venuje mimoriadnu pozornosť aj právnemu štátu, teda fungovaniu a nezávislosti súdnictva, boju proti organizovanému zločinu a korupcii, ako aj dodržiavaniu ľudských práv.

 

V tejto súvislosti poukázal na to, že na zabezpečenie stability a prosperity si Únia nemôže dovoliť prijať za člena krajinu, ktorá nemá vyrovnané vzťahy v regióne. Upozornil, že od Srbska nikto nevyžaduje, aby uznalo Kosovo. "Neexistuje jediný takýto dokument EÚ," zdôraznil Lajčák. Záujmom je, aby si v rámci právne záväznej dohody celkovo usporiadali vzájomné vzťahy, ktoré majú dopad na každodenný život ľudí. Medzi ne patrí napríklad uznávanie diplomov, používanie evidenčných značiek či fungovanie súdnictva.

 

Z 28 členských štátov únie Kosovo stále neuznáva päť krajín. Okrem Slovenska sú to Grécko, Cyprus, Rumunsko a Španielsko.

 

Prístupový proces so Srbskom sa začal v januári 2014. Prvé dve negociačné kapitoly sa otvorili koncom minulého roka. Išlo o kapitoly 32 (finančná kontrola) a 35, ktorá zahŕňa aj normalizáciu vzťahov s Kosovom. Prístupové rokovania budú ento rok venované snahám o otvorenie kapitoly 23 (súdnictvo a základné práva) a 24, čo je spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies