Lajčák: SR s Holandskom a Maltou zaručia kontinuitu politiky EÚ do júla 2017

NETKY.SK • 15 December 2015, 14:53 • 2 min
Lajčák: SR s Holandskom a Maltou zaručia kontinuitu politiky EÚ do júla 2017

BRUSEL – Rada EÚ pre všeobecné záležitosti dnes v Bruseli jednomyseľne a bez zaváhania schválila program 18-mesačného predsedníckeho tria, ktoré 1. januára začína Holandskom, v druhom polroku 2016 pokračuje slovenským predsedníctvom a zavŕši sa predsedníctvom Malty v EÚ. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie skonštatoval, že ide o dynamický a priehľadný program, o ktorý sa slovenská vláda bude opierať pri formulovaní priorít slovenského predsedníctva na čele EÚ.

 

Lajčák spresnil, že priority poldruharočného programu sú jasne zadefinované a rozdelené do piatich tematických oblastí. Kladú dôraz predovšetkým na ekonomiku a hospodársky rast, zamestnanosť, na lepšiu ochranu občanov EÚ, oblasť energetiky a prostredníctvom vedomostnej ekonomiky na vzdelanú spoločnosť.

 

"My pri formulovaní priorít nášho predsedníctva budeme vychádzať z tohto programu, lebo zmyslom 18-mesačného tria je, aby nedochádzalo k zásadným zmenám každých šesť mesiacov, aby bola zaručená kontinuita politiky," vysvetlil Lajčák.

 

Na otázku TASR, či SR bude rovnaký dôraz klásť na migračnú politiku, ako to avizovala holandská strana, Lajčák uviedol, že nech by sa Slovensko akokoľvek precízne pripravilo, je dosť pravdepodobné, že naše predsedníctvo bude "diktované" témami, ktoré sme si nenaplánovali.

 

"Luxemburskému predsedníctvu dominuje téma migrácie a určíte bude veľmi silne prítomná aj počas holandského a dá sa predpokladať, že sa nestratí z priorít ani počas slovenského predsedníctva," zhodnotil situáciu Lajčák.

 

Minister zároveň pripomenul, že SR už začiatkom roku 2016 oficiálne predstaví logo nášho predsedníctva v EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona