Lajčák: SR chce odovzdávať skúsenosti tým, čo majú záujem o EÚ

NETKY.SK • 25 Január 2014, 13:56 • 2 min
Lajčák: SR chce odovzdávať skúsenosti tým, čo majú záujem o EÚ

BRATISLAVA - Podľa Lajčáka si treba uvedomiť, že európske rozhodnutia určujú v krajinách správanie.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa bude podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sústreďovať na odovzdávanie skúseností krajinám, ktoré majú záujem o členstvo v EÚ. Ako povedal Lajčák novinárom, pôjde najmä o Albánsko a Bosnu a Hercegovinu. Slovensko je podľa neho v týchto krajinách v mnohom vnímané ako vzor. Naša pomoc sa bude sústreďovať napríklad na tréning štátneho aparátu v prípravách na predvstupové rokovania. Albánsko napríklad zaujali naše skúsenosti s bojom proti daňovým únikom.

Lajčák spolu s premiérom Robertom Ficom v piatok navštívil Srbsko a Albánsko. Upozornil, že v Srbsku vládne po začatí prístupových rokovaní, k čomu došlo tento týždeň, eufória. Naopak v Albánsku po decembrovom rozhodnutí Európskej rady o nezačlenení krajiny medzi kandidátske štáty, sklamanie. Podľa Lajčáka si treba uvedomiť, že európske rozhodnutia určujú v krajinách správanie. „V Bruseli si treba uvedomiť, aký dopad majú naše rokovania,“ konštatoval minister s tým, že udeliť krajine status kandidáta, je pre ňu vždy silným impulzom, ktorý EÚ nestojí nič.

Fico v piatok v Tirane oznámil, že Slovensko zatiaľ nevidí dôvod na zmenu politického stanoviska ku Kosovu. Ako povedal po stretnutí s predsedom vlády Albánskej republiky Edi Ramom, Slovensko zdôrazňuje potrebu dialógu medzi Srbskom a Kosovom. Ich dohodu bude podľa neho Slovensko rešpektovať. Pripomenul však, že politické stanovisko je jedna vec a na druhej strane SR neurobí žiadne kroky, ktoré by sťažovali život občanov Kosova. Ako príklad uviedol umožnenie cestovania občanom Kosova s kosovským pasom. Albánsky premiér verí, že jeho krajina bude spolupracovať so Slovenskom na uznaní Kosova.

Fico si želá, aby každá krajina dosiahla taký spôsob začlenenia do európskych štruktúr ako Slovensko. Albánsko totiž nebolo v decembri zaradené medzi kandidátske krajiny na vstup do EÚ. Proti bolo Dánsko a Holandsko. Slovenská vláda ponúka všetky skúsenosti z prístupového procesu do EÚ. Zároveň vyjadril podporu albánskym integračným ambíciám. Ficovi je ľúto, že Albánsko sa v decembri nestalo kandidátskou krajinou. Verí, že sa ňou stane v júni. Slovensko je pripravené podľa Fica ponúknuť expertný tím, ktorý bude Albánsku k dispozícii v prístupovom procese. „Aj my sme pred vstupom do EÚ robili chyby, treba sa z nich poučiť,“ konštatoval. Ako príklad chýb uviedol poľnohospodárstvo a zatvorenie dvoch blokov bezpečnej jadrovej elektrárne.

Albánsky premiér sľubuje do júna, kedy sa bude opäť rozhodovať o Albánsku na pôde Európskej rady, boj proti kriminalite i korupcii. Prisľúbil obnoviť dôveru v štát a jeho štruktúry. Zároveň chce modernizovať krajinu. Podľa Ramu si Albánsko zaslúži status kandidátskej krajiny. Prisľúbil, že Albánsko urobí všetko pre vstup do EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies