Lajčák: Spolupráca s opozíciou na predsedníctve je konštruktívna

NETKY.SK • 19 Február 2016, 12:04 • 2 min
Lajčák: Spolupráca s opozíciou na predsedníctve je konštruktívna

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí priebežne informuje opozičné strany o prípravách na predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie a zasiela im materiály súvisiace s predsedníctvom.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa rezortu Miroslava Lajčáka je táto spolupráca s opozičnými stranami veľmi korektná. "Atmosféra počas stretnutí bola vždy konštruktívna. Každý si uvedomuje, že predsedníctvo je naozaj vizitkou celej krajiny," povedal Lajčák v rozhovore pre agentúru SITA.


Rezort diplomacie začínal s prípravou predsedníctva štyri roky dopredu, čiže 1. júla 2012. "Vtedy nikto nemohol tušiť, ako bude vyzerať politická mapa tesne pred voľbami, ani dnes nevieme, ako bude vyzerať nová vláda. Je v našom záujme, aby sa každá relevantná politická strana cítila súčasťou tohto procesu," dodal minister s tým, že predstaviteľom strán vždy poskytli informácie, ktoré ich zaujímali - informácie o verejných obstarávaniach alebo o rozpočte."Myslím si, že takto by Slovensko malo postupovať v prípade otázok, ktoré majú celospoločenskú váhu," dodal Lajčák.


Ako pripomenul minister, v súvislosti s predsedníctvom predstavitelia politických strán Smer-SD, KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS podpísali v máji 2013 spoločnú deklaráciu, v ktorej sa zhodujú, že "príprava predsedníctva by nemala byť zneužívaná vo vnútropolitickom boji". Podľa Lajčáka sa táto deklarácia napĺňa. "Neboli pokusy spochybniť, nejakým spôsobom zneužiť predsedníctvo a ja verím, že to tak zostane" zhodnotil Lajčák. Zároveň dodal, že nech akákoľvek vláda vzíde z marcových volieb, bude treba, aby "noví ministri okamžite vstúpili do kontaktu s príslušnými výbormi Európskeho parlamentu, s príslušnými službami Európskej komisie. Na tejto úrovni sú veci zastrešené dobre, ale budeme potrebovať posledné tri mesiace, aby tí ministri, o ktorých už vieme, že budú predsedať a budú viesť jednotlivé rady, začali si osvojovať svoju agendu". Jedným z dôvodov je totiž to, že predsedníctvo je hlavne o pripravenosti čeliť nečakaným situáciám, teda témam, o ktorých netušíme a úplne zmenia predstavu o tom, čo sú priority.


Pokiaľ ide o prípravy samotného predsedníctva, Slovensko s nimi finišuje. "Materiál o východiskách priorít by mala vláda schváliť 24. februára, samotné priority potom podľa zaužívaného kalendára schváli v júni," objasnil Lajčák. Všetky zásadné veci ale podľa ministra už má rezort za sebou, preškolili viac ako 1 000 ľudí, ďalších 350 dočasne prijali do štátnej správy, v Bruseli rezort prenajal novú budovu Stáleho zastúpenia Slovenska pri EÚ, kde pracuje dvojnásobný počet ľudí. "Dnes už diskutujeme o detailoch – o tom, aké budú odznaky, kedy predstavíme logo predsedníctva," priblížil Lajčák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies