Lajčák: Slovensko sa zrejme zapojí do likvidácie chemických zbraní Sýrie

NETKY.SK • 27 November 2013, 14:55 • 2 min
Lajčák: Slovensko sa zrejme zapojí do likvidácie chemických zbraní Sýrie

BRATISLAVA - Slovensko sa s veľkou pravdepodobnosťou zapojí do likvidácie chemických zbraní Sýrie, pripustil dnes šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Stopercentne sme pripravení do toho ísť. Teraz je otázka, čo všetko môžeme ponúknuť," povedal po rokovaní vlády Lajčák. O eliminácii chemických zbraní Sýrie hovoril minulý štvrtok v Bielom dome slovenský premiér Robert Fico s viceprezidentom Spojených štátov amerických Joeom Bidenom. Fico sa v Bielom dome stretol aj s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Lajčák dnes potvrdil, že rokovania teraz pokračujú na expertnej úrovni. "Špecifikujeme našu ponuku a komunikujeme s americkou stranou, o ktoré profesie a o ktoré odbornosti je záujem," vysvetlil šéf slovenskej diplomacie. Sýrske chemické zbrane by sa v žiadnom prípade nemali dostať na Slovensko, pomoc pri ich likvidácii má vyzerať inak. Lajčák upozornil, že v tejto oblasti máme exportov - teraz ide o to, aký bude o nich záujem, ako budú využiteľní. "Nešli by sme do toho sami, lebo je to široká medzinárodná operácia," dodal Lajčák. Podľa jeho slov americká strana veľmi ocenila slovenskú ochotu a pripravenosť pomôcť. "Doladenie" slovenskej ponuky je podľa ministra otázkou niekoľkých dní. Koordinátorom tejto operácie je Organizácia pre likvidáciu chemických zbraní, ktorá komunikuje s viacerými krajinami. "Snažia sa vyskladať zloženie tímu, aby plnil funkcie, ktoré tam treba urobiť," povedal Lajčák. 

Slovensko je podľa rezortu obrany pripravené poskytnúť expertov v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. "Rozsah a spôsobilosti, ktoré poskytneme, budú závisieť od požiadaviek medzinárodného spoločenstva," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. V súčasnosti rezort obrany konzultuje s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aby zosúladili požiadavky medzinárodného spoločenstva s ich spôsobilosťami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies