Lajčák: Slovensko sa musí viac zapájať do aktivít UNESCO

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 16:49 • 2 min
Lajčák: Slovensko sa musí viac zapájať do aktivít UNESCO

BRATISLAVA - Slovensko musí mať záujem efektívnejšie zapájať do aktivít UNESCO svoje ministerstvá a inštitúcie, mimovládne organizácie, súkromný sektor, mládež aj verejnosť, aby sa programy tejto medzinárodnej organizácie sprístupnili pre široké vrstvy spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, táto oblasť bude úlohou nového orgánu - poradného zboru expertov Slovenskej komisie pre UNESCO, s členmi ktorého sa dnes na pôde rezortu diplomacie stretol aj minister Miroslav Lajčák.

 

"Na Slovensku sme si dlhodobo vedomí, že nie celkom dostatočne využívame potenciál, ktorý UNESCO ponúka. Chceme a musíme to zlepšiť. Chceme vidieť viac Slovenska v UNESCO a viac UNESCO na Slovensku, priblížiť myšlienky UNESCO celej našej spoločnosti a šíriť jej hodnoty s dosahom na ľudí rôznych vekových kategórií, laikov aj odbornú verejnosť," uviedol minister s tým, že v tejto oblasti nejde len o to, že UNESCO chráni umelecké pamiatky či hmotné a nehmotné kultúrne dedičstvo. 

 

"Ide aj o to, aby myšlienky a hodnoty UNESCO prenikali do školských lavíc i mimoškolských aktivít, do kultúrnych inštitúcií i novinárskych kruhov, ale aj medzi mladých vedcov, výskumníkov, a mali reálny dopad na život na Slovensku,“ zdôraznil Lajčák.

Podľa šéfa diplomacie ide v súvislosti s UNESCO o témy z najrôznejších spoločenských aj prírodovedných disciplín, výskumu, vzdelávania, inovácií a kreativity vo vede a technológiách, sociálnej transformácie, dialógu medzi kultúrami, kreativity v umení, ochrany novinárov a slobody vyjadrovania, ako aj vytvárania vedomostných spoločností, rozširovania kultúry mieru a boja proti násiliu, manažment prírodných zdrojov a ich udržateľnosť, ochranu vodných zdrojov, rovnoprávnosť či mládež v tom najširšom zmysle slova.

 

"Bol by som rád, keby sa jednotlivé sektory UNESCO u nás viac využívali a naši odborníci mali osoh z ponúkanej expertízy. Cesta k tomu vedie cez intenzívnejšie zdieľanie informácií medzi Slovenskom a UNESCO. Inými slovami, je čas, aby sa UNESCO a Slovensko konečne lepšie spoznali,“ uzavrel Lajčák, ktorý zároveň odovzdal členom poradného zboru expertov menovacie dekréty. Samotný minister pôsobí ako predseda tohto orgánu.

Poradný zbor expertov tvoria podľa rezortu zahraničia uznávané osobnosti vedeckého, akademického, vzdelávacieho, kultúrneho a spoločenského života. Vláda schválila v júli 2016 nový štatút Slovenskej komisie pre UNESCO, ktorý vytvára predpoklady na dôraznejšie presadzovanie našich záujmov v tejto organizácii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies