Lajčák: Slovensko presadilo, aby sa spolupráca NATO s EÚ pravidelne prehodnocovala

NETKY.SK • 7 December 2016, 08:05 • 2 min
Lajčák: Slovensko presadilo, aby sa spolupráca NATO s EÚ pravidelne prehodnocovala

BRUSEL - Slovensku sa v rámci dnešných debát ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Bruseli podarilo presadiť iniciatívu, aby sa dohodnutý proces utužovania spolupráce NATO s EÚ dvakrát ročne prehodnocoval. Uviedol to šéf diplomacie SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí NATO podpísaním dokumentu o užšej obrannej spolupráci s Európskou úniou potvrdili svoje záväzky z varšavského summitu aliancie v júli tohto roku.

 

"To bola slovenská iniciatíva, že sa bude dvakrát ročne predkladať návrh na to, ako ďalej prehĺbiť spoluprácu medzi úniou a alianciou," upozornil Lajčák, podľa ktorého sa to dostalo aj do záverov ministerských rokovaní.

 

Ministri rokovali aj o aktivitách NATO zameraných na znižovanie migračných tokov v Stredozemnom mori a na boj proti takzvanému Islamskému štátu (IS) na Blízkom východe.

 

Debaty ministrov podľa Lajčáka naznačili istú odlišnosť názorov o úlohe aliancie, keď niektorí spojenci kladú dôraz na boj proti migrácii, zatiaľ čo iné na boj proti terorizmu. Rôznia sa aj názory, či by NATO v týchto prípadoch malo byť vedúcou silou alebo podporovať iné koalície, ktoré v danom regióne pôsobia.

 

"Aj preto generálny tajomník Jens Stoltenberg zadal úlohu vypracovať politicko-vojenské hodnotenie s návrhom možností, čo by aliancia mala urobiť. To by malo túto debatu zúžiť na konkrétne priority," skonštatoval Lajčák. Touto úlohou sa budú v najbližších týždňoch zaoberať veľvyslanci členských krajín NATO.

 

Lajčák tiež pripomenul, že v rámci debát o regióne západného Balkánu ministri dnes naznačili potrebu väčšej angažovanosti aliancie v prospech týchto krajín. Viaceré členské štáty poukázali na aktivizáciu Ruska na západnom Balkáne. Lajčák upozornil, že NATO nesmie zabudnúť na svoju politiku otvorených dverí a viac pomáhať, aj v politickej rovine, krajinám, ktoré sa hlásia o členstvo v aliancii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies