Lajčák: Slovensko necíti potrebu mať stále základne NATO

NETKY.SK • 25 August 2014, 09:47 • 2 min
Lajčák: Slovensko necíti potrebu mať stále základne NATO

BRATISLAVA - Slovensko necíti potrebu mať stále základne NATO na svojom území. Nemá totiž bezprostredné obavy, že by ho mohol niekto napadnúť. Obranyschopnosť Aliancie však posilniť treba. V dnešnom rozhovore Hospodárskych novín to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie opätovne odsúdil anexiu Krymu, konflikt na východe Ukrajiny však podľa neho nemožno vnímať len čierno-bielo. Sankcie Európskej únie voči Rusku minister schvaľuje. Premiér Robert Fico ich kritizoval, rovnako ako tie ruské voči EÚ.

 

Lajčák vidí v sankciách prostriedok ako prinútiť Rusko a Ukrajinu sadnúť si za rokovací stôl a hľadať riešenie ich vzájomného konfliktu. Ficovmu postoju však rozumie. Predseda vlády má podľa Lajčáka primárnu zodpovednosť za fungovanie štátu a jeho ekonomické výsledky a svojím postojom dáva najavo obavy z možných negatívnych dôsledkov sankcií na našu ekonomiku a občanov.

 

"Asi by nebolo celkom v poriadku, keby sme mali premiéra, ktorý by hovoril, že kašle na fabriky, že je mu jedno, aká bude nezamestnanosť, hlavne nech je viac sankcií," poznamenal Lajčák. Dodal, že Fico nie je jediný politik, ktorý konštatuje, že sankcie nie sú všeliekom. Hovorí to napríklad aj maďarský premiér Viktor Orbán a český prezident Miloš Zeman.

 

Lajčák ďalej v rozhovore povedal, že jeho informácie nenasvedčujú tomu, že by sme mohli v blízkom čase očakávať ukončenie bojov na Ukrajine. Nádeje minister vkladá do utorkového (26.8.) rokovania v Minsku, kde sa majú stretnúť zástupcovia Ruska, Ukrajiny aj EÚ. "Už len to, že aktéri sú pripravení stretnúť sa za rokovacím stolom, je pozitívne," podotkol šéf slovenskej diplomacie, o ktorom sa hovorí ako o jednom z možných kandidátov na generálneho tajomníka OSN.

 

Lajčák zaregistroval, že sa o ňom hovorí. Momentálne sa nikam nechystá. "Ja mám svoju prácu tu a venujem sa jej. Nikam sa momentálne nechystám. Mám dosť skúseností a mám za sebou dosť medzinárodných pozícií, aby som vedel, ako tieto procesy prebiehajú," povedal. Ďalej to komentovať nechcel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies