Lajčák: Slovensko je pripravené na predsedníctvo v Rade EÚ

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 10:28 • 2 min
Lajčák: Slovensko je pripravené na predsedníctvo v Rade EÚ

BRATISLAVA - Slovensko je podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) pripravené na predsedníctvo v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Len jedna vec je personálna, organizačná, logistická príprava, proces, ktorý zastrešuje môj rezortu, ja, už štyri roky, ale výkon predsedníctva už majú v rukách jednotliví ministri, pretože oni budú predsedať jednotlivým radám," povedal Lajčák.

 

Z ich strany však vníma potrebný záujem. "Viem, vidím, cítim, že ministri majú záujem, uvedomujú si tú zodpovednosť, pýtajú sa, aj pokiaľ ide o obsah ich rád," skonštatoval. O predsedníctve má nová vláda debatovať už od svojho sformovania. Jazyková výbava ministrov má byť individuálna, Lajčák si však myslí, že je "primerane dobrá".

 

Členov vládneho kabinetu v stredu (4.5.) priamo na zasadnutí školil generálny tajomník Rady Európskej únie Jeppe Tranholm-Mikkelsen. Išlo o prvé z dvoch stretnutí v rámci prípravy na predsedníctvo. „Druhé školenie bude individuálne v čase, aký si oni vyberú, a tam to bude skôr praktické,“ ozrejmil Lajčák.

 

„Toto je úplne nová situácia pre nás pre všetkých. Či skúsenejších, či menej skúsenejších ministrov,“ uviedol na margo blížiaceho sa predsedníctva minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Generálny tajomník Rady EÚ sa im podľa jeho slov prišiel predstaviť a vysvetlil im okolnosti, za ktorých sa budú počas predsedníctva stretávať. Z pohľadu Kaliňáka to bude pre ministrov náročná úloha, predovšetkým časovo. „Ako povedali, je to práca na plný úväzok. Takže to bude ťažké,“ zhodnotil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona