Lajčák: Situácia na Ukrajine nedovolí EÚ zmeniť postoj k Rusku

NETKY.SK • 19 Január 2015, 18:40 • 2 min
Lajčák: Situácia na Ukrajine nedovolí EÚ zmeniť postoj k Rusku

BRUSEL - Súčasná situácia na Ukrajine nedovoľuje Európskej únii uvažovať o zrušení sankcií voči Ruskej federácii. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po ukončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Januárové stretnutie európskych diplomatov bolo prioritne zamerané na vzťahy únie s Ruskom. To, ako uviedol Lajčák, potvrdili aj diskusie ministrov, ktoré neboli pod tlakom prijímania nejakého stanoviska alebo konkrétnych krokov voči Moskve.
     

"Ministri jednohlasne zdôraznili, že situácia nedovoľuje uvažovať o zrušení sankcií alebo niektorých z nich. Ale naše debaty nesmú byť sústredené iba na sankcie, ale na to, čo bude ďalej, keďže sankcie sú iba nástrojom politiky, aká bude naša ďalšia stratégia," uviedol Lajčák.
     

EÚ si podľa ministrov želá mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, podporuje všetky diplomatické iniciatívy v tomto smere, najmä súčasné aktivity v takzvanom normandskom formáte, ale požaduje tiež dôraznejšie kroky zo strany šéfky diplomacie EÚ Fadericy Mogheriniovej. 
     

Lajčák zdôraznil, že keď súčasná situácia nedovoľuje "otváranie nových okien pre spoluprácu" s Ruskom, spolu s rezortnými kolegami hovoril o hypotetických možnostiach, ako by toto zblíženie vyzeralo, ak sa situácia na Ukrajine zlepší a dôjde k zmierneniu sankcií.
     

Do úvahy prichádza spolupráca v jednotlivých sektoroch aktivít, širšie zbližovanie sa s Euroázijskou hospodárskou úniou vytvorenou Ruskom a tiež kooperácia s Moskvou pri riešení globálnych hrozieb ako je terorizmus, nešírenie zbraní hromadného ničenia, Irán  a podobne.

     

"Hovorili sme o tom, čo si vieme predstaviť a za akých okolností obnoviť dialóg s Ruskou federáciou, ale bolo by chybou vnímať dnešné debaty ako zmenu jednotnej pozície EÚ," upozornil Lajčák.
     

Šéf slovenskej diplomacie dodal, že diplomati hovorili aj o iniciatíve štyroch ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorí by chceli zintenzívniť úsilie v tom, čo volajú ruská propaganda.
   

"Zobrali sme to na vedomie, vymenili sme názory pre a proti, vnímame to ako istý príspevok k celkovej debate. Ale faktom je, že informačnú vojnu EÚ prehráva a ruská strana vyhráva," uviedol Lajčák.
     

Podľa neho zatiaľ je predčasné hovoriť o akejsi spoločnej pozícii EÚ voči účasti najvyšších štátnikov na 70. výročí osláv konca druhej svetovej vojny v Moskve. A tu sú názory za a proti, ministri preto vyzvali Mogheriniovú, aby účasť jednotlivých členských krajín bola koordinovaná, aj keď pôjde o suverénne rozhodnutie každého z členov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies