Lajčák: Situácia na Ukrajine dnes dáva dôvod na optimizmus

NETKY.SK • 10 December 2014, 14:43 • 2 min
Lajčák: Situácia na Ukrajine dnes dáva dôvod na optimizmus

BRATISLAVA - Situácia na Ukrajine sa vyvíja dynamicky. Ak pred desiatimi dňami boli dôvody mať veľké obavy, dnes sú dôvody, aby sme boli optimistickí a verili, že veci sa pohnú dobrým smerom, vyhlásil dnes pre média minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zdôraznil, že trend pre dnešný deň je pozitívny. Doplnil, že bola dohodnutá demarkačná línia, od ktorej sa bude sťahovať vojenská technika a to je zásadný predpoklad, aby sa nastolilo prímerie.

 

Minister Lajčák spolu s kolegami z Visegrádskej štvorky (V4) navštívi na budúci týždeň Ukrajinu. Bude to jedna z prvých, ak nie vôbec prvá zahraničná návšteva po sformovaní novej ukrajinskej vlády. „Chceme dať najavo, že pre nás ako susedov Ukrajiny, je dianie v tejto krajine dôležité,“ vyhlásil. Ministri chcú na Ukrajine hovoriť o konkrétnej pomoci. Zobrali sme si ako krajiny V 4 patronát nad niekoľkými oblasťami a budeme hovoriť o tom, ktorá z krajín chce v čom pomáhať. Lajčák zatiaľ nechcel spresniť, v čom bude spočívať slovenská pomoc. „Nechcem to avizovať dopredu, ale všetko je skoordinované a pripravené,“ doplnil. 

 

Z bilaterálneho hľadiska bude slovenský šéf zahraničných vecí hovoriť o pripravovanom spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré bolo dohodnuté počas návštevy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na Slovensku. „Máme záujem, aby to bolo čo najskôr a čo najkonkrétnejšie“ vyhlásil. Ak to nestihneme v januári, tak potom to bude určite vo februári. Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády by malo byť blízko hraníc oboch krajín, doplnil Lajčák. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies