Lajčák: Singapur je pre Slovensko inšpiráciou v inováciách a znalostnej ekonomike

NETKY.SK • 3 November 2014, 14:02 • 2 min
Lajčák: Singapur je pre Slovensko inšpiráciou v inováciách a znalostnej ekonomike

BRATISLAVA/SINGAPUR - Pre Slovensko je Singapur v inováciách a znalostnej ekonomike inšpiráciou. Ázijských investorov na Slovensko zase majú prilákať ekonomické stimuly, vhodná pozícia odrazového mostíka do Európskej únie, členstvo v eurozóne, či kvalifikovaná vysokoproduktívna pracovná sila. Uviedol to na stretnutí v Singapure s prezidentom krajiny Tonym Tanom slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Osobitne nás zaujímajú praktické skúsenosti Singapuru s prepájaním akademického sektora, inštitúcií vedy a výskumu s podnikateľskými subjektmi, čoho výsledkom je vytvorenie navzájom prepojeného cyklu inovácií. Singapur môže byť v tomto smere inšpiráciou nielen pre nás, ale pre celý rad ďalších krajín sveta," uviedol v správe pre médiá Lajčák, ktorého na pracovnej ceste v juhovýchodnej Ázii sprevádza minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Slovenskej akadémie vied profesor Jaromír Pastorek, ako aj delegácia slovenských podnikateľov. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.
     

Počas svojej zahraničnej cesty sa minister Lajčák stretol aj s predsedom singapurskej vlády Lee Hsien Loongom, s ktorým diskutoval o partnerstve Singapuru s Európskou úniou (EÚ), založenom na Dohode o partnerstve a Dohode o voľnom obchode parafovanej v minulom roku. Podľa Lajčáka príbehy Singapuru a Slovenskej republiky majú niekoľko spoločných čŕt. "Obe naše krajiny sú mladé, ani vy, ani my nemáme extenzívne prírodné zdroje, našou jedinou devízou sú ľudia. Spoliehame sa práve na tento ľudský potenciál v snahe pretaviť našu malú rozlohu do veľkosti. Malé štáty musia držať spolu, aby nás bolo na medzinárodnej scéne počuť hlasnejšie," skonštatoval Lajčák, ktorý so singapurským premiérom prediskutoval aj zahraničnopolitické otázky, vrátane perspektív vývoja na Ukrajine a v Iraku, kde zhodne označili ISIL za hrozbu pre svetovú bezpečnosť, proti ktorej treba razantne bojovať.
     

Súčasťou dnešného programu slovenského ministra zahraničných vecí bolo aj slávnostné otvorenie podnikateľského fóra v priestoroch Singapurskej obchodnej federácie. Minister v príhovore zdôraznil, že Slovensko sa môže pochváliť radom úspechov aj pri presadzovaní sa v zahraničí. V tejto súvislosti spomenul úspech spoločnosti Eset, ktorá sa presadila aj na ázijskom trhu a v Singapure má svoju pobočku. "Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najvyššou mierou industrializácie. Naše ambície sú však vyššie. Inovácie, pokročilé technológie a vedomostnú ekonomiku považujeme za nevyhnutné pre udržanie si konkurencieschopnosti v európskom i svetovom meradle," zhodnotil Lajčák.
     

S ministrom zahraničných vecí Singapuru Kasiviswanathanom Shanmugamom si Lajčák vymenil názory na aktuálne medzinárodnopolitické otázky, vrátane bezpečnostnej situácie na Ukrajine a v oblasti Juhočínskeho mora, ale aj na vzťahy medzi úniou a Singapurom. Obaja ministri diskutovali tiež o úrovni vzťahov medzi EÚ a združením ASEAN aj vo svetle nedávneho summitu ASEM v Miláne, a skonštatovali, že ich prehĺbenie je v záujme oboch strán.
     

V utorok (4.11.) slovenská delegácia pokračuje v pracovnej ceste v juhovýchodnej Ázii návštevou Vietnamu, kde absolvuje rokovania s prezidentom krajiny aj ministrom zahraničných vecí, a otvorí podnikateľské fóra v Hanoji a Hočiminovom meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies