Lajčák: Šefčovič dostal vážne portfólio, jeho hlas v EK bude silný

NETKY.SK • 10 September 2014, 14:42 • 2 min
Lajčák: Šefčovič dostal vážne portfólio, jeho hlas v EK bude silný

BRATISLAVA – Oblasť dopravy, mobility a politiky pre vesmír, ktorú bude mať v novej Európskej komisii na starosti Slovák Maroš Šefčovič, je veľmi vážne portfólio, ktoré nášmu eurokomisárovi zaručí v Komisii silný hlas. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"To, čo sme od začiatku hovorili, že chceme, aby náš eurokomisár mal silné ekonomické portfólio, tak to sa podarilo," uviedol Lajčák. "Je dobré, že máme komisára, ktorý ma silné meno, silné portfólio a tým aj jeho hlas bude silný," dodal.

 

Podľa šéfa slovenskej diplomacie by však bolo chybou domnievať sa, že Šefčovič bude "teraz robiť nejaké malé domov pre Slovensko". Komisára síce nominuje členská krajina, jeho úlohou je však podľa Lajčáka zastupovať Európsku úniu. "To by v Komisii veľmi rýchlo skončil. Ale váha portfólia dáva aj váhu vášmu hlasu pri rozhodovaní v Komisii," poznamenal. 

 

Fakt, že Maroš Šefčovič už nebude podpredsedom Európskej komisie, Lajčáka nemrzí. Podpredsedovia totiž podľa neho nemajú vlastné portfóliá a ich úloha je skôr koordinačná. "Môžeme viesť filozofickú debatu, či je lepšie koordinovať, ale nemať vlastnú zodpovednosť. Ja si osobne myslím, že je lepšie mať konkrétnu agendu, konkrétnych ľudí, projekty, rozpočet a viete, čo za vami zostane," ukončil. 

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zverejnil zloženie svojho 28-členného tímu, v ktorom budú mať po jednom zástupcovi všetky členské štáty EÚ. Slovák Maroš Šefčovič bude mať na starosti portfólio dopravy, mobility a politiky pre vesmír. V súčasnosti je podpredsedom Európskej komisie a komisárom pre inštitucionálne vzťahy a administratívu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona